24.04.2014: Pacificatorii de la Nistru, verificați de Comisia Unificată de Control. “Trupele sunt pregătite de un eventual atac”

Situaţia din Zona de securitate de la Nistru este stabilă, iar trupele de menţinere a păcii sunt gata să facă faţă unui eventual atac. La această concluzie au ajuns copreşedinţii Comisiei Unificate de Control, care au inspectat astăzi posturile din preajma localităţilor Bender, Bâcioc şi Gura Bâcului.

Soldaţii din trupele de menţinere a păcii au demonstrat că pot respinge un eventual atac militar. 

Copreşedintele Comisiei Unificate de Control din partea Chişinăului a menţionat că soldaţii asigură cu succes respectarea acordului din 1992 privind încetarea focului. 

“Până în ziua de azi nu am avut incidente sau cu atât mai mult pierderi, sau folosirea armelor. Principal e ca să fie îndeplinite toate punctele care se găsesc în aceste acorduri”, spune Ion Solonenco.

Copreşedinte CUC din partea Rusiei consideră că nu există pericole de tensionare a situaţiei. Cu toate acestea, el consideră că tehnica militară trebuie menţinută în zona de securitate, deşi, conform protocolului Comisiei unificate de control, aceasta trebuia retrasă încă în 2003.

“Trupele de menţinere a păcii sunt o garanţie că aici nu se va întâmpla nimic. Misiunea internaţională de menţinere a păcii presupune că militarii trebuie să fie dotaţi cu transport, iar acest transport nu poate fi o căruţă trasă de cai”, a declarat Vasilii Comceari.

Partea transnistreană consideră că formatul actual al trupelor de menţinerea a păcii nu poate fi modificat.

“Nu trebuie să ascundem faptul că noi rămânem a fi părţile unui conflict produs între Chişinău şi Tiraspol. Procesul de negocieri şi succesele înregistrate în cadrul lui sunt o dovadă că acest format este eficient şi nu este necesară nici o schimbare“, a zis Oleg Beliakov.

Misiunea de menţinere a păcii la Nistrului a fost instituită după încetarea ostilităţilor militare din 1992.

 

Sursa: http://www.publika.md/pacificatorii-de-la-nistru–verificati-de-comisia-unificata-de-control–trupele-sunt-pregatite-de-un-eventual-atac-video_1900441.html