03.08.2016: Tortura și relele tratamente în regiunea transnistreană vor fi examinate de CtEDO, în alte trei cauze

Aplicarea torturii și a tratamentelor inumane sau degradante în regiunea transnistreană, va fi examinată din nou de către Înalta Curte de la Strasbourg în cauzele Popovschii  (Cauza 16281/11), Untilov (Cauza 80882/13) și Boltenco (Cauza 28972/13). Cauzele menționate au fost depuse împotriva Guvernului Federației Ruse și a Republicii Moldova și au fost de curând comunicate guvernelor acestor state.

În cauza Popovschi, reclamantul a fost reţinut abuziv în Tiraspol, de către reprezentanți ai Biroul Antidrog din subordinea așa zisului minister de interne din regiunea transnistreană, la 29 iunie 2009. În perioada de detenție reclamantul a fost supus torturii şi relelor tratamente, inclusiv bătăilor şi umilirilor severe, în timp ce condiţiile de detenţie au întrunit criteriile unui tratament inuman, cu scopul de a „recunoaște săvârșirea infracțiunii”.

Cazul a ajuns vizorul Secretariatul Internaţional al Organizaţiei Mondiale Împotriva Torturii (OMCT) care și-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la situația lui Ostap Popovschi. Vezi aici. Acesta a fost eliberat printr-un decret de grațiere semnat de liderul de la Tiraspol în anul 2012.

În cauza Untilov, reclamantul a fost reținut în octombrie 2009.  Tratamentele inumane și degradante la care a fost supus reclamantul au fost descrise în felul următor: În prima noapte, a fost izolat într-o cușcă metalică. A doua zi, a fost strămutat în izolatorul secției de miliție din Tiraspol. Acolo s-a prezentat un presupus avocat, care, i-a recomandat să colaboreze cu ancheta” și să recunoască în fața camerei video acuzația. În aceeași zi, deoarece a refuzat să dea declarații miliției, soțul a fost dus într-o sală de sport, unde patru colaboratori l-au agățat de un cuie și îi aplicau lovituri cu pumnii, în diverse regiuni ale corpului. Din cauza durerilor, el își pierdea cunoștința. Aceștia îl trezeau, stropindu-l cu apă rece. Apoi, continuau să-i aplice lovituri cu pumnii și picioarele. În pauza de prânz, soțul era agățat de o bară metalică cu mâinile încătușate după spate, fiind lăsat astfel timp de 1-1,5 ore. După continuau  maltratările. Reprezentanții miliției i-au comunicat că îi vor soluționa pozitiv cazul, doar dacă va recunoaște că se ocupă cu traficul de droguri din Moldova în „rmn” în fața camerei video.”  În mai 2011 reclamantul a fost condamnat, iar la moment se află în detenție.

În cauza Boltenco, reclamantul a fost reținut în anul 2005 pentru presupuse acuzați de “sustragere de la locul de muncă”. Din cauza condițiilor în care era deținut, dar și a lipsei asistenței medicale, starea sănătății sale se agrava continuu. Reclamantul a suferit un atac de cord, care nu a fost tratat corespunzător. El a fost deținut timp de 8 ani și a fost eliberat în decembrie 2014.  

În cererile individuale depuse la Înalta curte, reclamanții s-au mai plâns în temeiul Art. 2 (dreptul la viață), Art. 5 alin. 1 (dreptul la libertate și siguranță), Art. 6 alin.1 (dreptul la un proces echitabil), Art. 34 (Cereri individuale), Art. 13 (dreptul la un recurs efectiv. De asemenea, a mai fost  invocată violarea Art. 7 (nici o pedeapsă fără lege) din perspectiva aplicării unei pedepse mai grave decât cea prevăzute pentru aceleași infracțiuni, de legislație în vigoare a guvernelor pârâte.

Pentru mai multe detalii, contactați: Carolina Bondarciuc, Ofițer de presă Promo-LEX: GSM 060280980, Tel./Fax (+373 22) 45-00-24, e-mail: pr@promolex.md

 
Sursa: https://promolex.md/index.php?module=press&cat=0&item=2053