17.2 C
București
luni, mai 27, 2024
AcasăSanatate / HobbyMedicinaCe înseamnă stadiile cancerului si cum evolueaza acestea

Ce înseamnă stadiile cancerului si cum evolueaza acestea

Date:

Articole asemanatoare

Cancer! Un cuvânt simplu care denumește o afecțiune cumplită, pentru care încă se mai caută un tratament sigur. Și asta în condițiile în care în fiecare zi sunt poate zeci de mii de oameni, în întreaga lume, care mor din cauza cancerului. Apar tot felul de informații. Multe dintre ele anunță că s-ar fi găsit leacul dorit. Dar cu toate acestea nu se întâmplă nimic concret. Și totul trece în uitare.

În rândurile de mai jos ne vom ocupa de altă problemă. Și anume stadiile de evoluție ale acestei cumplite maladii. Potrivit medicilor, boala canceroasă este clasificată, în general, în funcție de 4 stadii de evoluție.

Depistarea precoce crește șansele de vindecare

Clasificarea acestei afecțiuni pe stadii este important. De ce? Fiindcă în acest fel se poate elabora un plan de tratament corect. Iar medicul poate transmite persoanei bolnave sau aparținătorilor acesteia care este prognosticul privind evoluția bolii. Evident, depistarea cât mai precoce a acestei afecțiuni crește semnificativ șansele de vindecare.
În funcție de stadiul în care a fost încadrat, bolnavul își poate da seama de cât de mare este tumoarea. Și, mai ales, unde s-a răspândit. Medicul specialist este cel care va face această clasificare. Și, în funcție de ea, va recomanda tratamentul adecvat.

Este nevoie de o schimbare

Specialiștii susțin că la reușita tratamentului contribuie foarte mult și starea psihică a pacientului. De cât de mult își dorește acesta să lupte cu boala și să nu se lase doborât. Evident, și stilul de viață ar trebui schimbat. În ce mod? Prin adoptarea unui regim alimentar sănătos. Fără prăjeli, sau chiar cu anumite preparate sau alimente chiar interzise. Câteva exerciții fizice, sau chiar mersul pe jos, precum și evitarea, pe cât posibil, a situațiilor stresante, au și ele un rol bine determinat atunci când vine vorba de răspunsul pacientului la tratamentul urmat. Există părerea că o cură naturală, bazată pe vitamina B 17, ar fi de mare folos bolnavilor de cancer. Dar cu toate acestea rețineți că eficiența acesteia depinde foarte mult de stadiul în care este clasată afecțiunea.
Pentru a lămuri exact în ce constă stadiile cancerului, în rândurile de mai jos vom face o scurtă descriere a acestora.

Stadiul 0

Dacă este depistată în acest stadiu, afecțiunea are, potrivit specialiștilor, cele mai mari șanse de vindecare. Este vorba în acest caz de un cancer descoperit cel mai devreme, limitat la nivelul punctului de pornire, și se referă la existența unei singure tumori, de mici dimensiuni, și care nu a apucat încă să se dezvolte. Șansa de supraviețuire a bolnavilor diagnosticați cu cancer în stadiul 0 este de peste 80-90%. Ceea ce menționam mai sus referitor la schimbarea stilului de viață, a regimului alimentar, la care se adaugă și luarea unor măsuri pentru stimularea sistemului imunitar contribuie extrem de mult la o posibilă vindecare.

Stadiul 1

Este oarecum apropiat de stadiul 0, pentru că avem de a face tot cu o tumoare malign de mici dimensiuni, dar care a început să se dezvolte. Nu îndeajuns însă atât de mult încât să ajungă în fluxul sanvin sau sistemul limfatic, ceea ce este o veste bună, deoarece și în acest caz șansele de vindecare sunt destul de mari. La fel, recomandările de mai sus rămân valabile, pentru că și ele ajută pacientul să lupte mai ușor și mai bine cu această afecțiune.

Stadiile 2 și 3

Aici deja boala a evoluat mai mult, tumora este deja extinsă mult, a pătruns și în fluxul sanvin și sistemul limfatic. De mare ajutor în acest caz este stimularea sistemului imunitar. Medicii specialiști susțin că în stadiile 2 și 3 șansele de supraviețuire sunt ceva mai mici, dar ele există totuși. Deoarece în aceste stadii cancerul nu a apucat încă să se răspândească și în alte organe ale corpului, ar fi unele speranțe că pacientul ar putea reacționa bine la tratament și să se vindece.

Stadiul 4

În acest stadiu, lucrurile sunt destul de complicate, în sensul că acum cancerul s-a extins și la alte organe. Se vorbește acum de metastaze, sau cancer avansat. Este, fără îndoială, acel stadiu al cancerului cel mai greu de tratat, dar cu toate acestea s-au mai văzut și minuni, așa că speranța nu trebuie să dispară. Pe cât posibil, încercați să respectați recomandările de mai sus privind un stil de viață sănătos, pentru că acest lucru poate contribui și el la mărirea șanselor de succes a tratamentului.

În afara clasificării

Cu toate cele de mai sus, medicii oncologi susțin că leucemiile, cancerul osos sau tumorile cerebrale nu pot fi clasificate în cele patru stadia ale bolii.

Nu amânați vizita la medic

Cancerul este o boală care are șanse destul de mari de vindecare atunci când este descoperită la timp. De aceea, nu ezitați să vă prezentați la medic atunci când nu vă simțiți tocmai bine, sau chiar înainte să prezentați unele simptome de boală. Se spune că prevenția este cel mai bun aliat. Nu vă tratați niciodată ”după ureche”, pentru că uneori simptomele cu care vă confruntați sunt primele semne că totul nu ar fi tocmai în regulă pe acolo, și au fost și multe cazuri când au fost confundate cu cele ale altor afecțiuni. Rețineți doar că dacă este descoperit din timp, atunci prognosticul bolii vă este favorabil, și sunt mai mari șansele de a răspunde pozitiv la tratament și, de ce nu, a vă vindeca complet.

O stare de spirit pozitivă ajută enorm

Chiar dacă este extreme de greu, încercați să nu vă lăsați copleșit de boală și să renunțați la luptă. Toți medicii specialiști sunt de părere că o stare de spirit pozitivă vă ajută enorm și contribuie substanțial la procesul de tratare al acestei cumplite afecțiuni. Vorbiți despre ceea ce simțiți, este normal să vă fie frică de ce va urma, să simțiți frustrare, revoltă, chiar și ură. Este o reacție firească, așa că nu vă mai faceți probleme.

Articole recente

web design itexclusiv.ro