Mulți români ajung în această perioadă să treacă pragurile farmaciilor. Din cauză că gripa sau răceala le dau de furcă. Cu toate astea, medicii sunt de părere că nu întotdeauna medicamentele sunt cele mai bune pentru a scăpa de o răceală. Și că o putem trata de acasă. Doar cu ingrediente naturale.
Cel puțin așa stau lucrurile în cazul răcelilor sezoniere. Fără complicații, cu simptome care se manifestă printr-o stare generală de rău. Cu curgerea nasului și febră ușoară.
Ne aflăm în plină iarnă, cel puțin calendaristic. În mass-media sunt publicate tot felul de informații cu numărul cazurilor de gripă, aflate pe un trend ascendent. Mulți oameni suferă acum de viroze sau gripă, caz în care trebuie să urmeze un tratament prescris de medicul specialist. Cu toate acestea, chiar dacă nu ai poftă de mâncare, trebuie să te alimentezi. Măcar un pic, pentru ca organismul să poată lupta cu boala. Medicii susțin că există o serie de alimente care, consumate în această perioadă, sunt necesare organismului.
Carne de curcan
În afară de faptul că este lipsită de colesterol, carnea de curcan este o sursă excelentă de proteine și substanțe nutritive. Preparată la cuptor, sau la grill, alături de o salată de legume proaspătă, vă oferă acea energie de care aveți nevoie pentru a învinge boala. În plus, este și foarte delicioasă. Și ușor de preparat.
Sucuri din legume sau fructe
Dacă simțiți că nu mai aveți pic de energie, atunci poate un pahar de suc din legume sau fructe proaspete este exact ce aveți nevoie. Cu scopul de a oferi organismului o explozie de vitamine, minerale și substanțe nutritive de care are atâta nevoie acum. În plus, este și mai ușor de preparat decât o salată. Și mult mai ușor de digerat. Sistemul imunitar va fi mult mai puternic acum. Fiindcă deja ați făcut primii pași spre vindecare.
Supă de pui
Supa de pui este remediul care niciodată nu dă greș atunci când suferi de gripă sau răceală. Un bol de supă proaspătă, din care să nu lipsească o ploaie de pătrunjel proaspăt, Și ceva mai mult piper negru îți va hrăni cel mai bine organismul slăbit. În același timp, te va și hidrat. Iar grație piperului negru vei transpira mai ușor. Astfel, vei scăpa de toxinele acumulate în organism.
Usturoi
Chiar dacă nu toată lumea îl preferă, din cauza gustului său aparte, usturoiul este excelent în caz de răceală și gripă. Poți adăuga cu încredere câțiva căței și în supa de pui. De ce? Pentru că îi va oferi un gust excelent. În plus, vei avea parte din plin de proprietățile sale antimicrobiene, imunostimulatoare. Iar lista cu efectele lui benefice este mult mai amplă decât spațiul pe care îl avem noi la dispoziție.
Ghimbir
Folosit în special în mâncărurile asiatice sau în prăjituri, ghimbirul este excelent pentru starea de bine a organismului. Practic, acesta are un efect garantat într-o mulțime de afecțiuni. Iar gripa și răceala se numără printre ele. Indiferent cum alegi să-l consumi: ras, felii, pulbere, suc, beneficiile lui nu vor întârzia să apară. Ai grijă doar că în cantitate mai mare poate fi ușor picant. Și s-ar putea să nu fie pe gustul tău.
Ceai
Un ceai cald nu strică niciodată, cu atât mai mult când este vorba de afecțiuni ale sistemului respirator specifice sezonului rece. O ceașcă de ceai cald vă va calma iritația de pe gât, vă va hidrata, și este o bună sursă de antioxindanți care vă ajută în lupta cu gripa sau răceala. De asemenea, aburul ceaiului vă poate ajuta la ameliorarea congestiei.
Banană
În cazul în care vă este foarte greu să mâncați ceva, pofta de mâncare vă lipsește cu desăvârșire, postul nu este o soluție, pentru că nu face altceva decât să vă slăbească și mai mult organismul. Încercați să mâncați o banană, pentru că veți avea parte de toate vitaminele și mineralele de care aveți nevoie în această perioadă. În plus, banana poate calma iritațiile unui gât care parcă este plin cu ace atunci când înghiți, nu?
Pâine prăjită
Dacă nu aveți gâtul iritat, câteva felii de pâine prăjită, mâncate cu ceai sau un bol de supă de pui sunt excelente, deoarece sunt ușoare pentru stomac și vă pot calma foamea, fără însă a avea acea senzație de stomac greu pe care o au anumite alimente acum. Ori, poate preferați un pachet cu biscuiți sărați?
Renunțați la dulciuri
Consumul de dulciuri nu este niciodată benefic, cu atât mai mult acum, când gripa sau răceala s-au instalat și își fac simțită din plin prezența. De fapt, dulciurile nu sunt altceva decât alimente care nu aduc niciun aport benefic organismului, așa că este un moment bun să renunțați la ele. Zahărul conținut de ele, dar și alte ingrediente nu chiar atât de sănătoase, pot irita gâtul sau să accentueze disconfortul gastric care însoțește de multe ori răceala sau gripa. Deci, nu mare NU pentru dulciuri!
Fără prăjeli sau fast-food
Oricât ați fi de tentat de ceva mâncare de tip fast-food, produse de patiserie sau ceva prăjit, mai bine renunțați la acest gând. Nu sunt decât calorii goale, care nu oferă niciun nutrient organismului, și de aceea vă va fi mult mai greu să luptați cu boala. Nu uitați să aerisiți cât mai mult, să vă hidratați cu apă, ceaiuri și sucuri naturale – și nu din cele din comerț, să păstrați o bună curățenie a hainelor, igiena personală să nu lipsească.