Ziarulnational.md – DOC // Planul lui Dodon de FEDERALIZARE, „PERICULOS” pentru R. Moldova: Două state egale, cu armate, monedă și ministere SEPARATE. „Versiune modificată a Memorandumului Kozak, o încercare de a plasa R. Moldova în sfera de influență a Rusiei”

Planul de federalizare a R. Moldova, pus recent pe masa partenerilor occidentali de către președintele Igor Dodon, este o „versiune modificată” a Memorandumului Kozak, eșuat în anul 2003, și reprezintă o altă încercare de „transnistrizare” a R. Moldova, dorindu-se a o plasa în sfera de influență a Federația Rusă, în așa-numitul concept de „lume rusă”.

De această părere este expertul independent Vlad Lupan, fost Ambasador și Reprezentant Permanent al Republicii Moldova la Națiunile Unite, New York, care a făcut public acest plan al lui Igor Dodon pe care spune că l-a primit de la unul dintre participanții la Conferința de securitate care a avut loc recent la Munchen.

Vlad Lupan arată, într-o analiză, că documentul lui Dodon este „periculos” pentru R. Moldova și a apărut după o serie de vizite ale șefului statului la Moscova, care l-a reanimat recent pe Dmitri Kozak și l-a numit reprezentant special al liderului rus Vladimir Putin „pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova”.

Astfel, planul lui Igor Dodon presupune o divizare a Republicii Moldova în două subiecte juridice, cu armate, monede și ministere separate.

Acesta revine la propunerea din Memorandumul Kozak cu privire la existența unui Parlament bicameral și prezența exclusivă a reprezentanților transnistreni în Guvernul Republicii Moldova, în sistemul judiciar și la Curtea Constituțională. Cu toate acestea, nu se spune nimic despre plasarea funcționarilor moldoveni în structurile transnistrene.

Totodată, se mai propune revenirea la „limba moldovenească în baza grafiei chirilice”.

Textul și fotocopii după document: https://www.ziarulnational.md/