VIZITA PREŞEDINTELUI OSCE NU A FOST REZULTATIV NICI NU PUTEA FI – ISTORICUL RUSLAN ŞEVCENCO

Vizita în Moldova a ministrului Afacerilor Externe al Germaniei, preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Frank-Walter Steinmeier, nu a fost rezultativă şi nici nu putea fi de la bun început, consideră doctorul în istorie, politologul Ruslan Şevcenco.

Intervievat de corespondentul „INFOTAG”, politologul a menţionat că a avut loc vizita coordonatorului internaţional al conflictului politic pentru informare despre situaţie.

„Diplomatul a aflat opinia autorităţilor Moldovei şi administraţiei regiunii transnistrene, exprimând speranţa că în viitor conflictul va fi soluţionat. Însă, pentru ca vizita să nu pară una lipsită de sens, Steinmeier a declarat că părţile folosesc „tactica paşilor mici”, a subliniat el.

În opinia sa, nu s-au produs progrese în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

„Nu a fost nici un document, deşi a existat protocolul de intenţii al uneia dintre părţi de a întreprinde ceva asemănător. Nu s-au făcut careva concesii importante. Iar declaraţiile Prim-ministrului Pavel Filip privind disponibilitatea de a recunoaşte diplomele transnistrene de studii, precum şi plăcuţele pentru automobilele din regiunea transnistreană, în esenţă, sunt doar bune intenţii”, consideră Şevcenco.

El a amintit că dl Filip a venit cu condiţii proprii, printre care funcţionarea normală în regiune a şcolilor cu predare în grafia latină, accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurilor lor, demararea discuţiilor privind reglementarea politică a conflictului.

„Deosebit de dureros pentru separatişti este ultimul subiect. Deoarece, aceasta ar însemna revenirea Transnistriei în câmpul politic al Moldovei? Ar însemna prăbuşirea propagandei de 25 de ani a regimului separatist din Transnistria, demontarea multor structuri ale acestuia, o lovitură grea în poziţiile FR din regiune şi multe altele”, a spus expertul.

El consideră că în ajunul alegerilor prezidenţiale din regiune administrarea de la Tiraspol nu va accepta asemenea condiţii.

„Cu atât mai mult nu pot face concesii serioase autorităţile Moldovei, pentru care urmează nu doar alegerile prezidenţiale, dar şi au legea din 2005, unde deja este indicat statutul Transnistriei, aprobat de Occident. Nu poţi ignora nici tendinţele populaţiei, care în mare parte privesc cu negativism ideea „independenţei” Transnistriei”, a spus Şevcenco.

În opinia sa, nici această vizită a lui Steinmeier, nici următoarele vizite ale oficialilor europeni nu vor dat rezultate serioase până când nu se va începe prăbuşirea economiei şi a structurilor de conducere din Transnistria.

„Utilitatea reală a vizitei ministrului Afacerilor Externe al Germaniei este aproape de zero”, a conchis istoricul.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/228553/