Victor Nichituş: Dezgheţarea conflictului transnistrean nu poate fi exclusă!

Dezgheţarea conflictului transnistrean după alegerile parlamentare din acest an nu poate fi exclusă, iar aceasta „ar arunca în aer toată regiunea”. De această părere este cunoscutul jurnalist Victor Nichituş.

După cum relatează TRIBUNA, într-o postare pe blogul său el invocă declaraţia recentă a preşedintelui de onoare a Partidului Democrat (PD), Dumitru Diacov, care a spus: „În perspectiva în care în rezultatul alegerilor nu va exista o majoritate clară apare pericolul ca unii actori politici să se folosească de moment și să provoace destabilizarea situației în țară. Realitatea este că astăzi se dorește împiedicarea creării majorității parlamentare, instalării guvernului și într-un final provocarea dezordinilor în masă, prin întărîtarea unor grupuri de populație împotriva altora”.

„O întorsătură atît de urîtă a alegerilor parlamentare din acest an ar duce și la dezghețarea conflictului transnistrean și ar arunca în aer toată regiunea. Un asemenea scenariu ar fi convenabil doar unui singur actor regional – Federația Rusă: provocarea prin intermediul formațiunilor politice nemulțumite de rezultatul alegerilor a dezordinii în masă care să culmineze cu împușcături la Nistru ar permite strategilor de la Kremlin, prin intermediul forțelor și armamentului dislocat în regiunea transnistreană, să prindă într-un clește Ucraina”, afirmă Victor Nichituş.

El precizează că nu are acces la sondaje de opinie pentru circulație internă şi nu știe care vor fi procentajele pe care le vor avea în viitorul Parlament partidele politice mari. Totodată, jurnalistul susţine că „un lucru este clar, în condițiile în care Federația Rusă amenință securitatea regională, singura scăpare din fața acestei agresiuni o reprezintă menținerea Moldovei pe actualul curs de dezvoltare – apropierea de Europa”.

„De asta, experții de la Ministerul de Interne și de la Serviciul de Informații și Securitate ar trebui încă de pe acum să evalueze și să analizeze toate posibilele provocări, inclusiv cele de protest în urma alegerilor parlamentare. Dacă sare în aer, butoiul cu pulbere de pe Nistru, va reprezenta scînteia care va aprinde întreaga regiune. Exact pe asta mizează strategii de la Kremlin – în afara domnului Diacov, alți politicieni moldoveni s-au mai gîndit la asta?”, mai scrie el.

 

Sursa: http://tribuna.md/2014/11/11/opinie-dezghetarea-conflictului-transnistrean-nu-poate-fi-exclusa/