Tvrmoldova.md – Tiraspolul va continua exportul spre UE până la sfârşitul anului 2018

Relaţiile strânse cu Uniunea Europeană sporesc şi interesul investitorilor ruşi pentru Transnistria. Declaraţia aparţine aşa numitului ministru al Dezvoltării Economice din regiune, Serghei Obolonik. Potrivit lui, acordul Tiraspolului cu partenerii europeni, privind regimul preferenţial de comerţ cu UE, a fost prelungit până la sfârşitul anului 2018.

Oficialul a declarat, în cadrul unei emisiuni, că piaţa europeană este importantă pentru industriile metalurgică, textilă, a încălţămintei, dar şi pentru domeniul vinicol din regiunea separatistă.

Serghei Obolinik a menţionat că pe piaţa UE ajung “aproximativ 40% din totalul exporturilor din regiune”, de aceea se caută oportunităţi de participare la DCFTA, fără a intra în conflict cu interesele Tiraspolului.
Acesta mai admite că, pentru a menţine regimul preferenţial, regiunea transnistreană a trebuit să îndeplinească o serie de condiţii, precum reducerea la zero a taxelor vamale la importul anumitor mărfuri din UE şi reglementarea problemelor de control fitosanitar.

Sursa: