Școala de vară „Grafia latină în spațiul cultural românesc” (21-25 iulie 2014)

COMUNICAT DE PRESĂ

            Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în parteneriat cu Biroul pentru Reintegrare din Guvernul Republicii Moldova și Asociația PromoLex din Chișinău organizează Școala de vară „Grafia latină în spațiul cultural românesc” (21-25 iulie 2014), dedicată liceelor cu învățământ în grafia latină din Transnistria.

            Proiectul este finanțat de către Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni – Ministerul Afacerilor Externe, din Guvernul României.

            Sunt invitați 30 de elevi și 5 profesori de la Liceele teoretice „Lucian Blaga” din Tiraspol, „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, „Alexandru cel Bun” din Bender, „Mihai Eminescu” din Dubăsari, „Evrika” din Râbnița. Vor fi prezenți directorii Ion Iovcev (Tiraspol) și Eleonora Cercavschi (Grigoriopol).

            Cursurile vor fi propuse de către Monica Macovei (europarlamentar român, care susține problema școlilor românești din Transnistria în Parlamentul European), George Bălan (Șeful Biroului pentru Reintegrare din Chișinău), Eduard Bumbac (membru în Comisia Unificată de Control, Chișinău), Alexandru Zubco (Asociația PromoLex din Chișinău), precum și profesorii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu – Eugen Străuțiu (coordonator de proiect), Iulia Crăciun, Vasile Tabără și Vlad Vasiu. În tematica audiată și discutată: Adevărata istorie a războiului de pe Nistru; Stadiul și perspectivele soluționării conflictului transnistrean; Drepturile tinerilor în regiunea de est a Republicii Moldova – dreptul la învățământ în grafia latină; Politici pentru românii de pretutindeni; Tinerii și drepturile lor în România; Cetățean în stat democratic – valori, principii, conduită și comportamente; Învățământul superior din România – opțiune și oportunitate pentru absolvenții școlilor de grafie latină din Transnistria.

            Participanții vor lua contact cu valorile culturale semnificative național și regional prin vizite la Biserica Neagră (Brașov), Mănăstirea din Sâmbăta de Sus, Muzeul Brukenthal, Muzeul Culturii și Civilizației Populare ASTRA.

 

pentru detalii:

Eugen Străuțiu, tel. 0040734306434, mail: eugen.strautiu@ulbsibiu.ro