Scenariu: „Omuleţii verzi“ îi vor aduce pe români în Transnistria

Operaţiunea „Bumerang”: lovitura ucraineană asupra lui Putin în Transnistria. Aşa se numeşte un scenariu ipotetic al rezolvării diferendului transnistrean, descris de Serghei Gaidai, un politolog ucrainean.
Gaidai îşi invită cititorii la un exerciţiu de imaginaţie. El ne îndeamnă să ne imaginăm următoarea situaţie: comandanţii armatei ucrainene iau două cele mai pregătite batalioane militare din care fac parte luptători experimentaţi şi patrioţi ucraineni, îi instruiesc timp de o lună şi îi trimit în Transnistria. Între timp, autorităţile politice ale Ucrainei se ocupă de aşa-zisa „diplomaţie secretă” împreună cu Republica Moldova şi România. Iar într-o zi nişte „omuleţi verzi”, fără simboluri de recunoaştere pe uniformă, iau cu asalt teritoriul Transnistriei. Este o sarcină care poate fi îndeplinită perfect, pentru că teritoriul republicii nerecunoscute este o fâşie îngustă de pământ între Ucraina şi Republica Moldova, cu o suprafaţă totală de puţin peste 4.000 km pătraţi.

Autorităţile autoproclamate vor fi arestate

Operaţiunea va fi planificată în cele mai mici detalii, scrie Gaidai. Tot el, presupune că vor fi implicaţi specialişti din diferitele domenii: propagandişti, diversionişti. Operaţiunea va dura cinci zile. În acest timp, întregul contingent rus din Transnistria este luat ostatic. Acesta numără acum 1.000 de oameni. Avantajul ucrainenilor va consta în faptul că militarii ucraineni vor fi bine instruiţi şi că vor intra în Transnistria pe neprins de veste. Autorităţile autoproclamate vor fi arestate. Populaţia locală nici nu-şi va da seama ce se întâmplă, cine a venit la ei – ruşii sau ucrainenii. Politologul mai crede că prizonierii de război vor fi ţinuţi în închisorile ucrainene, aşa cum aviatoarea ucraineană Nadejda Savcenco a ajuns într-un izolator rus. Aceştia vor fi schimbaţi cu prizonierii ucraineni din regiunea Donbas.

RM va invita un contingent NATO

Peste cinci zile, toţi „omuleţii verzi” vor părăsi teritoriul Transnistriei, adaugă Gaidai. Nimeni nu va condamna ce a făcut Ucraina, mai ales că întreaga comunitate internaţională nici nu va reuşi să înţeleagă ce a avut loc. În ziua plecării ucrainenilor, în republica autoproclamată din stânga Nistrului va intra un contingent de pacificatori format din militari din RM şi România. Acest contingent va avea grijă de ordinea din regiune şi de faptul ca populaţia vorbitoare de limbă rusă şi ucraineană să nu fie oprimată. În scurt timp, autorităţile RM vor invita un contingent de pacificatori din Ucraina şi unul al NATO, adaugă politologul ucrainean. Este puţin probabil ca populaţia locală să se revolte, pentru că în Transnistria au rămas în mare parte doar pensionari, continuă expertul. Comunitatea internaţională recunoaşte Transnistria drept parte a Republicii Moldova, de aceea Europa va fi numai recunoscătoare pentru faptul lichidăriii unei baze militare ruse la graniţa cu UE.

Medalii „Pentru eliberarea Transnistriei”

Apoi, militarii ucraineni vor primi medalii „Pentru eliberarea Transnistriei”, iar autorităţile ucrainene vor vorbi despre lichidarea unei ameninţări armate în imediata apropiere a frontierelor ucrainene. Potrivit informaţiei pe care o deţineau ucrainenii, de pe teritoriul Transnistriei se pregătea o invazie militară în Ucraina. Riscurile implementării unui asemenea scenariu, continuă analistul, ar consta în faptul că Putin ar putea da ordin privind înaintarea Flotei Mării Negre spre Odesa. Dar cel mai probabil, acest lucru nu se va întâmpla. În cinci zile, atât Putin, cât şi comunitatea internaţională va avea un şoc, pentru că nu vor înţelege ce se întâmplă.     

Un scenariu aberant

Denis Cenuşă, expert asociat la „Expert Grup”, consideră că asemenea scenarii sunt imbrobabile din mai multe motive. În primul rând, Ucraina este în totalitate preocupată de confruntarea forţelor paramilitare susţinute de Rusia din regiunile Lugansk şi Doneţk. Acest fapt o consumă din punct de vedere politic, militar, dar şi economic, în condiţiile unei situaţii bugetare precare. În al doilea rând, în asemenea scenariu, România nu se poate implica fără a ţine cont de NATO, care în niciun caz nu este pregătită să meargă la o confruntare directă cu Rusia. În al treilea rând, securitatea regională este afectată în proporţii majore şi nimeni nu poate prognoza cu ce se va termina conflictul din Ucraina, la care Rusia contribuie în mod direct. „Acţiunile Rusiei – „război hibrid” în Ucraina, tensionarea relaţiilor interetnice, lipsa totală de previziune şi transparenţa în ceea ce ţine de deciziile luate în domeniul militar – sunt departe de principiile abordate de România care este parte a UE şi NATO sau a Ucrainei care doreşte să fie parte a NATO şi UE”, conchide Cenuşă. Trebuie să ţinem cont că Ucraina recunoaşte integritatea Republicii Moldova, iar o invazie pe teritoriul Transnistriei ar însemna, de facto, pătrunderea pe teritoriul Republicii Moldova şi declararea acesteia război.

Sursa: http://adevarul.ro/moldova/actualitate/scenariu-omuletii-verzi-vor-aduce-romani-transnistria-1_54d1b41e448e03c0fd42cc29/index.html