Publika.md – Tiraspolul îndeamnă populaţia să dea benevol armele şi muniţiile pe care le deţin

Locuitorii reginii transnitrene sunt chemaţi să predea benevol armele şi muniţiile pe care le deţin sau le-au găsit din întâmplare.

Potrivit administraţiile de la Tiraspol, majoritatea ele au rămas din perioada conflictului din 1992. Cei care se vor conforma, vor fi absolviţi de răspundere penală.
Timp de 25 de ani, autorităţile regiunii au ridicat de la populaţia 50 de pistoale automate, 1200 de grenade şi 150 de mii de cărtuşe. Doar anul trecut, au fost înregistrate o sută de cazuri de predare benevolă a armelor şi muniţiilor.
“Deseori, aceste obiecte sunt predate de oameni care s-au mutat în case noi şi le-au găsit acolo, după ce le-au aparţinut foştilor proprietari. De multe ori, armele sunt păstrate în subsoluri”, a spus reprezentantul aşa-zisului “MAI” din regiune, Irina Craveț.
Experţii în problema transnistreană susţin că armele şi muniţiile aflate în afara controlului prezintă un real pericol pentru securitatea în zonă.
“Dacă aceasta acţiune este sinceră, eu o salut. În anii 91-92 pe mâinele separatiştilor au ajuns mii şi mii arme de foc, unităţi blindate, acest număr de arme nu poate fi supus unui control”, a spus  liderul Asociaţiei “Credinţa Patriei”, Ghenadie Cosovan.
Pe de altă parte, este practic imposibil de estimat câte arme şi muniţii se mai află în mâinile populaţiei.
“Continuă procesul de retragere a armamentului din depozite şi propulsarea acestui pe piaţa neagră, practic nicio persoană care după terminarea conflictului nu a venit cu mâinele goale. De aici zeci de mii de cărtuşe, sute de grenade”, a spus  fostul membru CUC, Ion Leahu.
În vara anului trecut, Parlamentul de la Chişinău a solicitat retragerea de pe teritoriul ţării noastre a trupelor şi muniţiilor care aparţin Federaţiei Rusie. O declaraţie în acest sens a fost votată de 61 de deputaţi. Potrivit mai multor surse, în depozitele de la Cobasna s-ar afla peste 20 de mii de tone de armament.

Citește mai mult: https://www.publika.md/tiraspolul-indeamna-populatia-sa-dea-benevol-armele-si-munitiile-pe-care-le-detin_2992082.html#ixzz53zXlA3lT