Publika.md – Reprezentantul MAE rus: Este puţin probabil ca în anul 2020 să fie găsită o soluţie la statutul Transnistriei

Este puţin probabil ca în anul 2020 să fie găsită o soluţie la statutul Transnistriei. De această opinie este Ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al Rusiei, reprezentantul Federaţiei Ruse în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Serghei Gubarev.

Potrivit agenţiei INFOTAG, diplomatul a menţionat într-un interviu pentru TASS că “oamenii care vin cu apeluri (privind necesitatea deschiderii coşului politic – “I.”), se pare că nu cunosc bine istoria procesului de negocieri în reglementarea transnistreană”.

El a numit “evident” faptul că, “fără a rezolva problema statutului politic al Transnistriei, este imposibil de rezolvat conflictul”, însă “coşul politic” nu este încă umplut cu nimic, acolo nu sunt nici măcar subiectele, ce pot fi discutate”.

“Motivul este evident. Atâta timp cât există două documente, şi anume, legea moldovenească din 2005 privind statutul localităţilor din stânga Nistrului şi rezultatele referendumului din 2006 din Transnistria, este prematur să vorbim despre discutarea statutului politic. Aceste două documente indică două puncte diametral opuse în abordarea soluţionării problemei transnistrene. Pe de o parte, este vorba de o autonomie nu prea largă, iar pe de altă parte, de independenţă totală şi personalitate juridică internaţională, cu intrarea ulterioară în componenţa Federaţiei Ruse. Este imposibil să ignorăm aceste documente, în situaţia în care nimeni nu le-a anulat oficial”, a spus Gubarev.

Potrivit lui, “în cadrul negocierilor, a fost aleasă o cale absolut corectă şi o tactică corectă – a paşilor mici, rezolvarea problemelor practice care facilitează viaţa oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului şi care creează o atmosferă de încredere între ei”.

Citește mai mult: https://www.publika.md/reprezentantul-mae-rus-este-putin-probabil-ca-in-anul-2020-sa-fie-gasita-o-solutie-la-statutul-transnistriei_3062929.html#ixzz69KgJABIT
Follow us: @publikatv on Twitter | publika.md on Facebook