Protocolul Ședinței „Comisiei Permanente pe probleme politice din cadrul procesului de negociere a reglementării problemei transnistrene”

În data de 27-28 noiembrie 2017, la Viena a avut loc ședința „Comisiei Permanente pe probleme politice din cadrul procesului de negociere a reglementării problemei transnistrene”.

Membrii ședinței au făcut un schimb de păreri pe problemele, notate în Protocolul de la întâlnirea de la Berlin în formatul „5+2” din 2-3 iunie 2016, dar și pe alte probleme actuale ale procesului de negociere.

În acest context, membrii ședinței au menționat progresul atins în dialogul dintre Părți, în special, semnarea  deciziei de protocol cu privire la aplicarea apostilei pe actele de studii emise în regiunea transnistreană, organizarea activităților comune în domeniul telecomunicațiilor, asigurarea funcționării școlilor moldovenești cu grafia latină, folosirea terenurilor agricole în raionul Dubăsari, și nu în ultimul rând deschiderea podului de peste Nistru lângă comunele Gura Bîcului și Bîcioc.

Părțile au convenit să depună efort și pentru rezolvarea altor probleme prioritare a procesului de negociere, fixate în Protocolul de la Berlin.

Părțile au confirmat disponibilitatea de a concilia și semna până la sfârșitul lunii februarie 2018, acordul cu privire la mecanismul participării mijloacelor de transport din Transnistria în traficul rutier internațional.

Părțile, de asemnea, s-au înțeles ca în perioada anului 2018 să ajungă la comun acord în realizarea punctelor 5, 6 din Protocolul de la Berlin.

Părțile se angajează să se bazeze pe realizare pozitivă și să efectueze lucrările de pe viitor, pentru rezolvarea problemelor în interesul oamnilor și sferei social-economice.

Membrii ședinței s-au exprimat pentru o funcționare ritmică a procesului de negociere la toate nivelele.

Părțile din nou confirmă anterioarele angajamente luate asupra sa de a rezolva toate problemele, exclusiv, la masa de negociere în prezența mediatorilor OSCE, F. Rusă și Ucraina.

 

Viena, 27-28.11.2017

 

Sursa:

http://mfa-pmr.org/ru/qDn