Promo-Lex: Au fost supuși tratamentelor inumane pentru arborarea drapelul Republicii Moldova la Corjova, iar CtEDO s-a expus pe acest caz

Recent, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice 8 hotărâri cu privire la 17 cauze, dintre care în 15 cauze reclamanții au fost reprezentați de avocați din cadrul Asociației Promo LEX. Informații pe alte cauze precum Iovcev și alții c. Moldova și Rusia găsiți aici, Negruță c. Moldova și Rusia aici.

Una din cauze se referă plângerea adresată CtEDO de către Valeriu Mițul și Iurie Coțofan ( Mițul și Coțofan v. Moldova și Rusia, nr. 33446/11). Este vorba despre acțiunile abuzive ale miliției transnistrene din 2 martie 2011, când Primarul satului Corjova – Valeriu Mițul și un consilier sătesc – Iurie Coțofan, au fost arestați pe motiv că ar fi participat la un miting prilejuit comemorării victimelor războiului din anul 1992.

Aceasta se întâmpla în momentul când cei doi funcționari ieșeau din Biserica din satul Corjova și se îndreptau către cimitir pentru a depune flori. Deoarece, aveau cu sine drapelul Republicii Moldova, ei au fost acostați de aproximativ 30 de angajați ai miliției transnistrene, care au aplicat măsurile speciale și i-au reținuți pe reclamanți. În aceiași zi, un așa numit judecător al ”judecătoriei Dubăsari” a condamnat reclamanții la 7 zile arest contravențional pe motiv de nesupunere cerințelor milițienilor și pentru faptul că a îndrăznit să ridice drapelul Republicii Moldova în localitatea Corjova, raionul Dubăsari. (…)

Textul complet: https://promolex.md/