POZIŢIILE RUSIEI ÎN TRANSNISTRIA SE VOR CONSOLIDA PE FUNDALUL PERICOLULUI DIN PARTEA NATO – EXPERT RUS

Poziţiile Rusiei în Transnistriei vor continua să se fortifice pe fundalul pericolelor din partea NATO – consideră observatorul militar al ziarului rus „Комсомольская правда”, Victor Baraneţ.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, el a spus într-un interviu pentru agenţia oficială de presă a autoproclamatei RMN „Новости Приднестровья”, comentând ultimele evenimentele din regiune şi din Moldova, că „poziţiile Rusiei se vor consolida cu cât mai mult va fi constrânsă Transnistria”.

„Atât timp cât acolo există Grupul operativ (forţe ruseşti – „I”), acolo este Rusia. Iar încercarea de a tăia această legătură cu ajutorul forţelor NATO este o perspectivă foarte proastă, deoarece Rusia va apăra cu toate mijloacele disponibile”, a dat asigurări Baraneţ.

Comentând prezenţa în Moldova, pentru exerciţiu, a militarilor şi tehnicii din SUA, el a opinat că „NATO antrenează şi dresează armata moldovenească, îndreptând-o împotriva transnistrenilor şi Rusiei, ceea ce miroasă a praf de puşcă”.

„Cel mai periculos aici este faptul că două forţe militare (Rusia şi NATO – „I”) se apropie teritorial. Este destul de periculos deoarece în urma apropierii unor asemenea „pumni” militari la sigur vor sărea scântei, cu atât mai mult în asemenea regiune”, a spus expertul.

El a recunoscut că i-a plăcut parada militară de la Tiraspol din 9 mai, la care pentru prima dată au participat militarii şi tehnica rusească.

„Parada din Tiraspol mi-a plăcut nespus de mult prin spiritul său de unitate. Este o paradă transnistreano-rusească în toată puterea cuvântului, care reflectă relaţiile noastre politice, economice şi militare. Evenimentului a demonstrat că Rusia este în continuare alături de Transnistria şi are rolul acelui inel de siguranţă pe care nimeni Inima poporului transnistrean este alături de Rusia, la fel ca şi inima poporului rusesc este alături de Transnistria, şi deja nimic nu va rupe această legătură”, consideră expertul.

Scriitorul şi publicistul rus Nicolai Starikov consideră că „introducerea în RM a tehnicii militare americane în ajunul sărbătorii este un semnal concret şi un element de presiune”.

„Este o provocare pentru o bună parte din societatea moldovenească, care apreciază aceasta ca pe o insultă. Orice guvernare, interesată de păstrarea stabilităţii interne, niciodată nu ar organiza exerciţii cu americanii şi la sigur nu în ajunul zilei de 9 mai. În acest caz, demonstrarea tehnicii militare este un semnal. Astfel, nu-i de mirare că în Transnistria este organizată o paradă comună. Este un simbol că Transnistria îşi vede soarta în Lumea rusă şi în Uniunea Vamală”, consideră el.

Potrivit spuselor sale, „mai devreme sau mai târziu întregul spaţiu post-sovietic se va uni în cadrul unei formaţiuni geopolitice, care va permite asigurarea supravieţuirii popoarelor, un nivel demn de viaţă şi un cer paşnic deasupra capului”.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/223899/