Osipov: Chișinăul nu are destule resurse pentru a se juca de-a război cu Tiraspolul

„Chișinăul nu are destule resurse pentru a se juca de-a război. Nu există un astfel de interes nici din partea Tiraspolului, pentru că acolo există, de asemenea, criză economică, amenințarea unei explozii sociale. Cred că nu este în interesul Ucrainei care are propriile probleme în estul țării”.

Declarația a fost făcută de vice-premierul Republicii Moldova, Victor Osipov, într-un interviu pentru publicația Kommersant.

Potrivit acestuia, reluarea negocierilor în formatul 5 + 2 depinde de disponibilitatea Tiraspolului să avanseze în acest sens.

„Divorțul civilizat este contrar esenței formatului 5 + 2. Formatul este inițiat pentru rezolvarea politică a problemei transnistrene în contextul Republicii Moldova. Statutul regiunii – este problema de soluționat în procesul negocierilor”, a spus vice-premierul moldovean.

Chișinăul este disponibil să ofere o largă autonomie regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova. Detaliile urmează a fi discutate între cele două părți.

Numărul oficialilor transnistreni pe numele cărora au fost deschise dosare penale se ridică la peste 200. Dosarele au fost deschise pentru că au existat încălcări de lege. „Dacă dorim să aplicăm amnistie parțială sau totală în astfel de cazuri va fi necesar să convingem procuratura sau parlamentul”, a explicat Osipov.

 

Sursa: http://agora.md/stiri/10648/osipov-chisinaul-nu-are-destule-resurse-pentru-a-se-juca-de-a-razboi-cu-tiraspolul