Osce.org – Declarația comună a mediatorilor și observatorilor în cadrul Conferinței Permanente pentru probleme politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2” în urma vizitei la Chișinău și Tiraspol din 12 iulie 2019

CHIȘINĂU, 12 iulie 2019 – Mediatorii și observatorii  în cadrul Conferinței Permanente pentru probleme politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2” au vizitat  pe 12 iulie 2019 Chișinăul și Tiraspolul pentru discuții cu conducerea moldovenească și cea transnistreană.

În timpul vizitei, mediatorii și observatorii au avut întrevederi la Chișinău cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, Prim-ministrul Maia Sandu și Viceprim-ministrul pentru Reintegrare și reprezentantul politic în procesul de negocieri Vasilii Șova. La Tiraspol, aceștia s-au întâlnit cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și reprezentantul politic în procesul de negocieri Vitali Ignatiev.

Mediatorii și observatorii au salutat angajamentul politic manifestat de conducerea ambelor părți de a valorifica în continuare dinamica pozitivă în procesul de reglementare transnistreană și de a obține și alte rezultate concrete până la sfârșitul acestui an în ceea ce privește punerea în aplicare a pachetului „Berlin-plus”.

În acest scop, mediatorii și observatorii au îndemnat părțile să continue implicarea activă și substanțială în cadrul grupurilor de lucru comune ale experților și să organizeze periodic întrunirile reprezentanților politici în formatul „1+1” pentru a oferi acestor grupuri îndrumarea necesară. În acest sens, aceștia au salutat deschiderea celor doi reprezentanți politici de a se întâlni în următoarele două săptămâni. Luând în considerare abordarea axată pe rezultate, în următoarele trei luni pot avea loc discuții politice substanțiale în formatul „5+2” la Bratislava, Slovacia, astfel încât să fie evaluate progresele înregistrate în ceea ce privește implementarea pachetului „Berlin-plus” și pentru a identifica alte probleme prioritare în domeniul măsurilor de consolidare a încrederii. Mediatorii și observatorii au salutat în continuare disponibilitatea ambelor părți de a aborda o serie de chestiuni prioritare parvenite din partea  grupurilor de lucru comune ale experților, în cadrul unui eveniment care va fi organizat de Misiunea OSCE în Moldova în această toamnă în Bavaria, Germania.

Negocierile în formatul „5+2” includ reprezentanții părților – Republica Moldova și Transnistria, mediatorii din partea OSCE, Federației Ruse și Ucrainei, precum și observatorii din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite ale Americii.

Sursa: https://www.osce.org/