Noi.md – Transnistria va suferi cel mai mult în urma opririi tranzitului de gaze prin Ucraina

De la posibila oprire a tranzitului gazelor naturale ruse pe teritoriul Ucrainei începînd cu 1 ianuarie 2020, cel mai mult va avea de suferit peninsula Balcanică și Transnistria.

Potrivit publicației Ukraine.ru, despre acest lucru a declarat expertul în domeniul energetic, Dmitrii Marunici în cadrul unei conferințe de presă la Moscova, menționînd că problema tranzitului gazelor rusești prin Ucraina nu ține doar de domeniul politic sau economic, ci și de supraviețuirea de zi cu zi a cetățenilor obișnuiți, de exemplu a locuitorilor din Peninsula Balcanică și regiunea transnistreană, relatează Noi.md.

Potrivit acestuia, termenele pentru construcția unei conducte pînă la granița cu Serbia, care ar trebui să primească gaz de la TurkStream-2, au expirat deja, iar Gazprom pur și simplu nu reușește să furnizeze Bulgariei „combustibil albastru” prin intermediul acesteia.

„Pur și simplu acest gaz în timpul iernii reci nu va ajunge pînă acolo, iar bulgarii, frații noștri slavi, pur și simplu vor îngheța. Acolo, alături, este și Serbia și multe alte state. În această situație balcanii vor fi sub un atac și o atenție vigilentă”, a spus Dmitrii Marunici.

După cum spune expertul, în situație de criză Moldova ar putea fi ajutată de România, dar Transnistriei pur și simplu nu-i va furniza nimeni gaze, iar locuitorii din zonă pur și simplu nu vor avea căldură în apartamentele lor.

Expertul a vorbit despre aceasta în cadrul unei conferințe de presă pe tema „Războiul gazelor riscă să împartă Europa”, ca parte a proiectului special „Dosarul ucrainean” publicat de Ukraine.ru.

Citește mai mult: https://noi.md/md/societate/transnistria-va-suferi-cel-mai-mult-in-urma-opririi-tranzitului-de-gaze-prin-ucraina
Facebook: NOI.md | Odnoklassniki: Noi.Moldova