Nikolai Serpukhov: Propaganda politică din Transnistria prinde avânt după declarațiile lui M. Sandu / Политпропаганда в Приднестровье набирает обороты после заявлений М.Санду

Președintele ales al Republicii Moldova Maia Sandu s-a pronunțat din nou în favoarea necesității retragerii armatei ruse din Transnistria, care îndeplinește funcția de păstrare a păcii în regiune. Noul șef al Moldovei a declarat la o conferință de presă că „căștile albastre” ale Federației Ruse ar trebui înlocuite cu observatori internaționali.

„Anul trecut, ministrul rus al apărării, Sergey Shoigu, a venit la noi, a spus că Rusia este pregătită să ajute la utilizarea armelor… În Transnistria de mult timp nu există pericolul unei acțiuni militare, misiunea de menținere a păcii ar trebui să devină civilă sub auspiciile OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa). Aceasta este poziția Moldovei, pe care o subliniez”, a spus M. Sandu, adăugând că intenționează să lucreze la „stabilirea unor relații bune” cu Moscova, să deschidă exporturilor și să ofere suport cetățenilor moldoveni care lucrează în Rusia. Trebuie remarcat faptul că aceasta nu este prima declarație a lui M. Sandu despre pacificatorii ruși.

De asemenea, Maia Sandu a mai declarat că nu intenționează să stabilească contacte cu președintele Transnistriei, Vadim Krasnoselskiy, ci va comunica doar cu cei care „respectă integritatea Moldovei”. Potrivit președintelui ales al Moldovei, nu se poate vorbi de federalizare. Moldova este un stat unitar, iar Transnistriei îi va fi stabilit un fel de „statut special”, care va fi chiar mai trunchiat decât cel al UTA Găgăuz-Yeri. De asemenea, ea a promis că va lupta împotriva „contrabandei transnistrene”.

Președintele ales Maia Sandu a spus că nu vede nici un motiv să vorbească despre reluarea ostilităților în Transnistria. Într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, ea a spus că „nu există astfel de riscuri”. „Repet, căutăm o soluție pașnică, acest lucru este foarte important pentru noi. Vom continua să căutăm o soluție la conflict în formatul „5 + 2”. Poate că cea mai importantă lecție pentru noi este că trebuie să lucrăm pentru a găsi o soluție politică. O serie de probleme importante au fost rezolvate în acest format, dar nu există nici una politică între ele. Acesta este unul dintre lucrurile la care vom lucra ”, a spus Sandu.

Aceste declarații au fost primite foarte violent în Transnistria și în Rusia. Forțele ruse din Transnistria au fost alarmate că la prima ei conferință de presă după ce a fost ales președinte al Moldovei, Sandu a anunțat necesitatea retragerii trupelor rusești din Transnistria. După aceste declarații, a urmat o serie de discursuri și comentarii ale experților și ale reprezentanților organelor oficiale din Transnistria, oficiali din Federația Rusă, chiar și președintele Federației Ruse V. Putin s-a pronunțat în această privință.

Ultimele discuții cu privire la statutul trupelor ruse din Moldova au fost în 2017-2018, în timpul conducerii lui Vladimir Plahotniuc, când Moldova a crescut brusc presiunea asupra prezenței militare a Rusiei în Transnistria. În mai 2017, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a adoptat o rezoluție prin care a numit neconstituțională desfășurarea oricărei formațiuni militare străine pe teritoriul Republicii Moldova. Apoi a urmat declararea a cinci diplomați ruși drept persona non grata, dintre care patru erau membri ai principalului organism de menținere a păcii – Comisia Unificată de Control. În vară, Vladimir Plahotniuc, la o reuniune a Consiliului Internațional Socialist de la New York, a anunțat că mecanismul de menținere a păcii de pe Nistru ar trebui înlocuit de o misiune civilă sub mandat internațional. În iulie 2017, Parlamentul Moldovei a cerut retragerea trupelor rusești din Transnistria, iar cu o zi înainte, ediția americană „The Hill” a publicat un articol al lui Plahotniuc, în care a solicitat Statelor Unite și Uniunii Europene să ajute la eliberarea regiunii de prezența militară rusă. În 2018, reprezentanții ai Republicii Moldova au reușit să declare de pe platforma ONU că nu ar trebui să existe nici o armată rusă pe Nistru.

Climatul politic din jurul operațiunii de menținere a păcii s-a îmbunătățit în 2019, după înlăturarea lui V. Plahotniuc și crearea unei coaliții de guvernământ în Moldova cu participarea Partidului Socialiștilor și a blocului de dreapta ACUM. În 2020, în ciuda tensiunilor tot mai mari din Moldova, situația din jurul operațiunii de menținere a păcii a rămas destul de calmă până în momentul în care Maia Sandu a ridicat această problemă în noiembrie.

O parte din populația transnistreană percepe cuvintele lui Sandu ca un manifest și sloganuri impracticabile, justificând acest lucru prin faptul că puterile președintelui Moldovei sunt limitate în Republica Moldova, iar partidul ei nu va câștiga majoritatea de guvernământ în Parlamentul Moldovei. Mulți analiști așteaptă ca M. Sandu să poată dispersa parlamentul, să demită guvernul și să organizeze alegeri anticipate. Cu cât mai mult haos va fi în Republica Moldova, cu atât mai multe bonusuri va primi Transnistria în această situație. Pentru majoritatea covârșitoare a transnistrenilor, trupele rusești sunt o garanție a siguranței fizice a oamenilor și o căutare de modele pentru o soluționare pașnică a conflictului cu Moldova. Transnistria speră, de asemenea, că nu M. Sandu va reprezenta partea moldovenească în negocierile la cel mai înalt nivel, ci noul șef al guvernului moldovean. Deși, acum în Transnistria însăși, populația se confruntă cu oboseală psihologică, nu există o imagine clară a viitorului regiunii, ceea ce în mintea populației va influența și stabilitatea mecanismului de menținere a păcii.

Mass-media transnistreană se referă cu entuziasm la poziția reprezentantului permanent al Rusiei la OSCE, Alexandr Lukashevich, care a declarat că organizația nu a discutat inițiativa președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, de a înlocui pacificatorii ruși din Transnistria cu observatori civili, și a adăugat că formarea unei misiuni de observator civil necesită acordul tuturor celor 57 de state membre, unde cel puțin Rusia se va opune.

În acordul de bază din 1992, nu există elemente cu privire la transformarea operațiunii de menținere a păcii, modificări ale formatului acesteia sub mandat civil. Misiunea nu se poate schimba sau transforma până la soluționarea definitivă a conflictului transnistrean. Acest lucru este menționat și în declarația comună a președinților Moldovei, Transnistriei și Rusiei din 2009.

Din păcate, până la reglementarea definitivă a conflictului este încă departe. În același timp, este evident că conflictul la nivelul grupurilor sociale nu a fost stins timp de 30 de ani. În acest moment, există o stagnare în procesul de negociere. Acordurile încheiate de Transnistria și Moldova în 2016-2018 cu medierea partenerilor internaționali, participanți la formatul „5 + 2”, nu sunt respectate de Chișinău.

Trebuie să fim convinși că, în această situație, Transnistria și Rusia vor lupta cu toate puterile lor, astfel încât forțele de menținere a păcii să rămână pe malul Nistrului, iar GOTR să nu fie retras. Însă, GOTR este moștenitorul Armatei a 14-a a URSS și a Rusiei, staționată în Transnistria de la mijlocul secolului al XX-lea. Care este diferența dintre GOTR și contingentul rus de menținere a păcii? Aceasta nu există astăzi. Grupul operativ al trupelor ruse îndeplinește astăzi două funcții: 1) de sprijin pentru operațiunea de menținere a păcii și 2) de pază a depozitelor de muniție sovietică. Trebuie înțeles faptul că forțele de menținere a păcii și GOTR sunt aceiași militari care se schimbă reciproc în timpul rotației, numărul de unități al căror este mult mai mic decât numărul prescris. Rusia și-a redus unilateral contingentul și a eliminat escadrila de elicoptere a Forțelor comune de menținere a păcii.

În ceea ce privește depozitele de muniție – nu este posibil ca acestea să fie eliminate în condițiile conflictului armat din Ucraina. Kievul a închis tranzitul militar pe teritoriul său. Mai mult, chiar transportul muniției expirate este periculos. Există o singură opțiune: să le elimini pe loc, dar acest lucru va dura mai mult de un an. Deși, Ambasada SUA în Moldova este gata să aloce fonduri pentru acest proces.

Să numărăm câte forțe, după declarațiile lui Maia Sandu, au făcut comentarii zgomotoase și și-au exprimat poziția împotriva retragerii forțelor rusești din Transnistria:

– Ministrul afacerilor externe din Transnistria, Vitaliy Ignatiev, a comentat declarațiile lui Maia Sandu despre necesitatea transformării operațiunii de menținere a păcii și retragerea trupelor rusești din Transnistria. El a menționat că politicienii moldoveni au făcut astfel de declarații de mai multe ori. „Aș dori să reamintesc unora, probabil, colegilor moldoveni care au uitat. Există o declarație comună a președintelui Moldovei, Transnistriei și Federația Rusă din 2009, care afirmă în mod clar că transformarea operațiunii de menținere a păcii este posibilă în urma soluționării definitive a conflictului moldo-transnistrean. Prin urmare, până când nu vom ajunge la un consens politic, până când nu vom găsi în cele din urmă o formă cuprinzătoare de soluționare, este imposibil să spunem că într-o oarecare măsură este posibilă transformarea operațiunii de menținere a păcii”, a spus Vitaliy Ignatiev.

Între timp, trebuie să privim situația mai pe larg: Moldova s-a îndreptat de mult către Occident. Aceasta este o direcție strategică a dezvoltării țării pentru cel puțin ultimii 10 ani. Și aceasta este politica oficială pe care politicienii moldoveni o declară în orice mod posibil. „Judecând după vectorul de dezvoltare pro-european definit de Moldova cu mulți ani în urmă, este logic să presupunem că vom continua să urmăm căi diferite. Recent alesul șef al statului moldovean a indicat deja că acest lucru a avut ca principal scop dezvoltarea cooperării strategice cu vecinii lor cei mai apropiați: România și Ucraina”, a spus ministrul de externe.

În opinia sa, planul de lucru al guvernului moldovean pentru următorii câțiva ani și planul de dezvoltare al armatei naționale a Republicii Moldova pentru 2020-2030 sunt foarte interesante. De exemplu, dezvoltarea prevederilor Acordului de asociere Moldova-UE, dezvoltarea unui nou plan individual de parteneriat cu NATO, punerea în aplicare a inițiativei NATO din 2015 pentru modernizarea potențialului de apărare al Moldovei etc. „Dacă cercurile politice moldovenești doresc o soluționare timpurie a conflictului, este necesar să se adopte o abordare mai responsabilă a negocierilor, îndeplinind obligațiile asumate de Moldova atât la nivel bilateral, cât și în cadrul formatului internațional „5 + 2”. Să ne amintim că în acest moment există o agendă complexă extinsă pe masa negocierilor și multe dintre problemele sale nu au fost rezolvate din cauza refuzului Chișinăului de a îndeplini acordurile semnate în 2016-2018”, a spus șeful departamentului diplomatic. Potrivit lui Vitaliy Ignatiev, declarațiile lui Maia Sandu despre necesitatea retragerii forțelor de menținere a păcii ruse și a schimbării formatului de menținere a păcii într-o misiune civilă nu sunt ceva nou.

  1. Ignatiev a reamintit că operațiunea de menținere a păcii de pe Nistru a fost recunoscută de toată lumea ca fiind stabilă și eficientă. Pe lângă cele trei contingente – Rusia, Transnistria și Moldova, la lucrările misiunii participă de mai bine de 20 de ani și observatorii militari din Ucraina, iar reprezentanții Misiunii OSCE sunt prezenți și la toate reuniunile periodice ale organului de conducere – Comisia Unificată de Control. „Astăzi nu există condiții prealabile obiective pentru transformarea așa-numitului mecanism de menținere a păcii. La urma urmei, perspectivele operațiunii coincid cu realizarea principală a soluționării finale și cuprinzătoare a conflictului conform tratatelor internaționale fundamentale”, a conchis Vitaliy Ignatiev.

– Sergey Șirokov, directorul biroului de cercetare politică „Mediator”, a vorbit despre motivul pentru care nu pot fi înlocuiți pacificatorii ruși. Declarațiile președintelui ales al Republicii Moldova Maia Sandu cu privire la necesitatea retragerii forțelor de menținere a păcii rusești din Transnistria și înlocuirea acestora cu o misiune de observator civil sub auspiciile OSCE reflectă declarațiile oficialilor moldoveni care au fost audiați de la diferite tribune din ultimul deceniu.

Pentru a înțelege esența problemei, trebuie să apelăm la sursa apariției acesteia. În iulie 1992, Federația Rusă a introdus un contingent de menținere a păcii pe teritoriul Transnistriei și, prin urmare, a oprit operațiunea militară din Republica Moldova, care a ucis peste 800 de persoane doar în Transnistria.

În ultimii 28 de ani, operațiunea de menținere a păcii sub auspiciile Rusiei a contribuit la menținerea păcii și a liniștii pe malul Nistrului. Trebuie remarcat faptul că misiunea de menținere a păcii a Rusiei în regiunea noastră este unică nu numai pentru că în toți acești ani nu a existat un conflict armat, ci și deoarece atât Moldova, cât și Transnistria sunt participanți egali la operațiunea de menținere a păcii. Prezența pacificatorilor ruși a permis părților aflate în conflict – Chișinău și Tiraspol – să treacă de la faza conflictului armat la faza de soluționare politică în cadrul procesului de negociere. Datorită eforturilor de menținere a păcii din partea Rusiei, în regiune a fost format un sistem de securitate, care este baza esențială în jurul căreia au fost create mecanismele de soluționare politică. Cât timp va dura până la o soluționare politică definitivă nu poate fi prezis, având în vedere pozițiile diametral opuse ale părților în această problemă, a declarat Sergey Șirokov, directorul biroului de cercetare politică „Mediator”.

– La Ministerul Rus de Externe declarația președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, privind retragerea forțelor de menținere a păcii ruse din Transnistria este considerată ca o subminare a soluționării pașnice, potrivit declarației reprezentantului oficial al Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova. Ea a menționat că mandatul operațiunii de menținere a păcii indică în mod clar durata participării Rusiei la aceasta, până la o soluționare politică, care este încă departe de aceasta.

– Și ministrul rus de externe, Sergey Lavrov, a comentat declarațiile președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, despre necesitatea retragerii forțelor de menținere a păcii din Transnistria: „Este dificil pentru mine să judec ce anume a avut în vedere doamna Sandu atunci când a spus despre necesitatea retragerii forțelor de menținere a păcii ruse, dar faptul că acest lucru va îngreutăți soluționarea conflictului și că noi cu greu putem accepta o astfel de cerere, destul de iresponsabilă ca să ne exprimăm direct, este un fapt”. Lavrov a menționat că relațiile bune presupun că vor fi luate în considerare acordurile încheiate anterior și că încetarea controlului asupra depozitului de muniții din Transnistria este plină de consecințe grave.

– Președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri cu CSI, integrarea eurasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalașnikov a declarat că o misiune civilă nu poate înlocui formatul de menținere a păcii. Războiul și vărsarea de sânge pot fi oprite doar de forțele de menținere a păcii, așa cum s-a întâmplat acum aproape 30 de ani în Transnistria și recent în Nagorno-Karabakh. Această opinie a fost declarată de Leonid Kalașnikov în cadrul postului de televiziune „Rusia 24”, exprimându-și comentariul la recentele declarații ale președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, despre necesitatea retragerii pacificatorilor ruși din Transnistria.

– Senatorul rus, membru al Comitetului Consiliului pentru Apărare și Securitate al Federației Ruse, Sergey Muratov, a comentat declarațiile președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, despre necesitatea retragerii menținerilor păcii ruși din Transnistria: „Cred că această problemă nu poate fi rezolvată fără opinia transnistrenilor. Pacea domnește astăzi pe pământ. Prezența pacificatorilor determină menținerea păcii”, a subliniat S. Muratov.

„Rusia îndeplinește funcții foarte importante și, bineînțeles, o modificare a unui status quo, care se bazează pe spiritul și litera dreptului internațional, desigur, poate duce la o destabilizare gravă. Ne așteptăm ca toate acestea să fie discutate și să nu fie întreprinse mișcări drastice în acest sens”, a declarat Dmitriy Peskov, secretarul de presă al președintelui rus. El a subliniat, de asemenea, că Moldova și Rusia nu au discutat anterior propunerea de retragere a forțelor de menținere a păcii din Transnistria.

– Konstantin Zatulin consideră că nou-ales președinte al Republicii Moldova Maia Sandu, care a anunțat recent necesitatea retragerii armatei ruse din Transnistria, care se află acolo ca parte a Grupului Operativ al Forțelor Ruse, și a vorbit în favoarea înlocuirii forțelor ruse de menținere a păcii cu observatorii OSCE contribuie la soluționarea accelerată a problemei. „Cu cât se vorbește mai des și mai mult despre ceea ce se va face acolo, cu atât mai repede va avea loc regândirea. Nu am nevoie de asta, cunosc situația, dar nu toată lumea din conducerea rusă înțelege esența a ceea ce se întâmplă acolo. Îi sunt recunoscător doamnei Sandu – ea accelerează procesul”, a conchis Konstantin Zatulin.

– Președintele Vadim Krasnoselskiy a spus că Tiraspolul va negocia cu orice conducere a Republicii Moldova, pe care poporul a ales-o. Vadim Krasnoselskiy i-a sfătuit pe politicienii moldoveni să privească înapoi la istoria de 30 de ani a relațiilor dintre Transnistria și Republica Moldova și să înțeleagă că cu Transnistria trebuie să se poarte un dialog normal.

Aș dori să subliniez că Transnistria nu separă GOTR de contingentul rus de menținere a păcii. Acestea sunt 2 componente legate direct. Militarii ruși din GOTR servesc în contingentul de menținere a păcii pe bază de rotație. Aceștia sunt soldații ruși care protejează pacea și liniștea. Fiecare reprezentant al Republicii Moldova în operațiunea trilaterală de menținere a păcii este bine conștient de acest lucru, astfel, declarațiile reprezentanților moldoveni de diferite grade despre GOTR sunt politizate. Astfel, Chișinăul încearcă să schimbe accentul de pe agenda reală a dialogului moldo-transnistrean.

După cum se cunoaște, în ultimii ani, a existat o stagnare în procesul de negociere între Transnistria și Moldova, din cauza refuzului părții moldovenești de a-și îndeplini obligațiile. Pe fondul nelucrării evidente a Moldovei pentru un dialog responsabil cu Transnistria, solicitările pentru o revizuire a formatului de menținere a păcii sunt o încercare de a înlocui anumite concepte. În loc să se rezolve în mod consecvent problemele din agenda de negocieri cu orientare socială și umanitară susținute internațional, partea moldovenească, din nou, probabil pentru a suta oară, ridică problema artificială a „retragerii trupelor”. Transnistria invită în mod tradițional autoritățile statului vecin să se concentreze asupra problemelor de actualitate ale procesului de negociere și nu pentru pierderea timpului în discuții inutile cu privire la problema unui fel de „reformatare” a misiunii de menținere a păcii existente.

– Președintele Rusiei Vladimir Putin a comentat declarațiile noului lider moldovean Maia Sandu cu privire la necesitatea retragerii forțelor de menținere a păcii rusești din Transnistria. Potrivit acestuia, Maia Sandu nu a spus nimic nou ca reprezentant al unei anumite forțe politice. „Noi de mult timp auzim de la reprezentanții țărilor occidentale că este nevoie să retragem contingentul de pacificatori. Maia Sandu este președintele Moldovei, dar în același timp este cetățean al României”, a reamintit Vladimir Putin.

El a subliniat că, în general, Rusia este în favoarea retragerii forțelor de menținere a păcii ruse, dar acest lucru va fi posibil numai dacă va exista o situație adecvată, se va stabili un dialog normal între Transnistria și Moldova, de îndată ce părțile aflate în conflict vor lua calea reconcilierii. Chișinăul și Tiraspolul au fost aproape de soluționarea conflictului, a reamintit Vladimir Putin. Este vorba despre Memorandumul Kozak. Potrivit acestuia, Moldova urma să devină o „federație asimetrică”. Cu toate acestea, în ultimul moment, președintele Moldovei, Vladimir Voronin, a refuzat să semneze acordul parafat de el personal.

Din declarațiile oficialilor ruși reiese clar că după mulți ani, când Vadim Krasnoselskiy nu a putut intra în birourile „înalte” din Moscova, acum i se deschid toate ușile și el poate obține noi beneficii și finanțe în fața confruntării dintre Maia Sandu și Rusia. În timpul când I. Dodon era președinte, la Kremlin, Vadim Krasnoselskiy nu era primit și nu putea rezolva majoritatea problemelor sale umanitare, sociale și politice. Însă, deja la 14 decembrie 2020, liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselskiy, a mers la Moscova pentru a primi noi tranșe pentru finanțarea problemelor socio-economice din Transnistria. Datorită victoriei lui Maia Sandu în Moldova, relațiile lui Vadim Krasnoselskiy cu Kremlinul au devenit mai calde.

În toată această istorie nu trebuie uitat rolul Statelor Unite. Ținând cont de faptul că alegerile prezidențiale din Statele Unite pot afecta stabilitatea regională.

„Dacă ar fi câștigat Trump, acest lucru ar putea însemna menținerea status quo-ului în regiunea noastră, adică nu ar trebui să ne facem griji cu privire la pacea de pe Nistru. Dar, victoria lui Biden face din Maia Sandu un conducător ascultător al noii politici de la Washington. Se pare că această politică în sine va viza redistribuirea sferelor de influență, inclusiv în spațiul post-sovietic. Evenimentele din Belarus, Caucaz și Kârgâzstan sunt reflectări ale viitoarei guvernări democratice din Statele Unite, care au devenit posibile când Trump a devenit o „rață șchioapă”. Prin urmare, ne pot aștepta vremuri dificile”, a declarat Igor Shornikov, expert în operațiunea de menținere a păcii de pe Nistru.

Recent, Ambasadorul SUA în Moldova Derek Hogan a prezentat ministrului apărării Moldovei, Victor Gaiciuc, pe consilierul expert Karen Bonabi, care se va angaja în reformarea Forțelor Armate ale Moldovei. Victor Gaiciuc a subliniat că statutul neutru al Moldovei nu va fi afectat de numirea lui Karen Bonabi în calitate de consilier expert, deoarece ea nu reprezintă NATO, ci Statele Unite, care au acordat și continuă să acorde asistență militară Moldovei. Singura misiune a lui Karen Bonabi va fi de a verifica finanțarea de către departamentul militar a fondurilor alocate de SUA pentru îmbunătățirea Armatei Naționale a Moldovei. Numirea lui Karen Bonabi în calitate de consilier expert la Ministerul Apărării din Moldova a avut loc pe fondul declarațiilor lui Maia Sandu despre necesitatea retragerii trupelor rusești din Transnistria, schimbarea operațiunii de menținere a păcii într-o misiune civilă sub auspiciile OSCE și susținerea declarațiilor sale de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Aș vrea să cred că cea mai recentă agravare verbală a relațiilor moldo-transnistrene nu va înrăutăți situația oamenilor obișnuiți, că politicienii moldoveni și ucraineni au suficientă înțelepciune și previziune diplomatică pentru a nu escalada situația deja tensionată.

 

 

Избранный президент Республики Молдовы Майя Санду в очередной раз высказалась за необходимость вывода российских военных из Приднестровья, выполняющих функции по сохранению мира в регионе. Новый глава Молдовы на своей пресс-конференции заявила, что «голубые каски» РФ должны заменить международные наблюдатели.

«В прошлом году к нам приезжал министр обороны России Сергей Шойгу, он говорил о том, что Россия готова помочь в утилизации оружия…. В Приднестровье давно нет опасности военных действий, миротворческую миссию нужно сделать гражданской под эгидой ОБСЕ (Организация по безопасности и сотрудничеству в Европе). Это позиция Молдовы, которую я подчеркиваю», — сказала М. Санду, добавив, что планирует работать над “установлением хороших отношений” с Москвой, открыть экспорт и заботиться о гражданах Молдавии, работающих в России. Нужно отметить, что это уже не первое заявление М.Санду о российских миротворцах.

Майя Санду так же заявила, что не намерена идти на контакты с президентом Приднестровья Вадимом Красносельским, а будет общаться только с теми, кто «уважает целостность Молдовы». По мнению избранного президента Молдовы, никаких разговоров о федерализации быть не может. Молдова – унитарное государство, а Приднестровью придумают какой-то «особый статус», который будет ещё более усечен, нежели у АТО Гагауз-Ери. Так же пообещала бороться с «приднестровской контрабандой».

Избранный президент Майя Санду заявила, что не видит никаких оснований говорить о возобновлении боевых действий в Приднестровье. В интервью «Радио Свобода» она сказала, что «не существует подобных рисков». «Повторю, мы ищем решение мирным путем, это для нас очень важно. Мы будем продолжать искать решение конфликта в формате «5+2». Наверное, самый важный урок для нас – это то, что нужно работать над поиском политического решения. В этом формате найдено решение целого ряда важных вопросов, но среди них нет политического. Это одна из вещей, над которой мы будем работать», – подчеркнула Санду.

Данные высказывания очень бурно были восприняты в Приднестровье и в России. Российские силы в Приднестровье насторожило, что именно на своей первой после избрания Президентом Молдовы пресс-конференции Санду заявила о необходимости вывода российских войск из Приднестровья. После данных выступлений посыпались выступления экспертов и представителей официальных органов Приднестровья, должностных лиц в РФ, даже сам Президент РФ В.Путин не удержался и высказался по данному поводу.

Последние выступления относительно статуса Российских войск в Молдове были в 2017-2018 годах, во времена правления Владимира Плахотнюка, где Молдова резко усилила нажим на военное присутствие России в Приднестровье. В мае 2017 года Конституционный суд РМ принял постановление, в котором назвал неконституционным размещение на территории РМ любых иностранных военных формирований. Затем последовало объявление персонами нон-грата пятерых российских дипломатов, четверо из которых входили в состав главного миротворческого органа – Объединенной Контрольной Комиссии. Летом Владимир Плахотнюк на заседании совета Социнтерна в Нью-Йорке заявил о том, что миротворческий механизм на Днестре должен быть заменен на гражданскую миссию под международным мандатом. В июле 2017 года с требованием о выводе российских войск из Приднестровья выступил молдавский парламент, а накануне в американском издании «The Hill» была опубликована статья Плахотнюка, в которой он призвал США и Евросоюз помочь освободить регион от российского военного присутствия. В 2018 году представителям от РМ удалось с площадки ООН заявить, что российских военных на Днестре быть не должно.

Политический климат вокруг миротворческой операции улучшился в 2019 году, после отстранения В. Плахотнюка и создания в Молдове правящей коалиции с участием Партии социалистов и правого блока АКУМ. В 2020 году, несмотря на растущую напряженность в самой Молдове, обстановка вокруг миротворческой операции оставалась достаточно спокойной до момента, когда Майя Санду в ноябре затронула данный вопрос.

Часть населения Приднестровья воспринимает слова Санду как манифест и невыполнимые лозунги, обосновывая это тем, что в РМ усечены полномочия президента Молдовы и ее партия не наберет правящее большинство в Парламенте Молдова. Многие аналитики в ожидании как М. Санду удастся разогнать парламент, отправить в отставку правительство и провести досрочные выборы. Чем дальше это всё будет отодвигаться, тем больше бардака будет в Республике Молдова, тем больше бонусов в этой ситуации получит Приднестровье. Для подавляющего большинства приднестровцев российские войска являются гарантией физической безопасности людей и поиском моделей мирного урегулирования конфликта с Молдовой. Так же в Приднестровье рассчитывают, что представлять молдавскую сторону в переговорах на высшем уровне будет не М.Санду, а новый руководитель правительства РМ. Хотя сейчас в самом Приднестровье у населения наблюдается психологическая усталость я, нет ясного образа будущего региона, что в умах населения влиять и на стабильность миротворческого механизма.

В Приднестровских СМИ воодушевленно ссылаются на позицию постпредставвителя России в ОБСЕ Александр Лукашевич, который заявил, что в организации не обсуждается инициатива избранного президента Молдовы Майи Санду о замене российских миротворцев в Приднестровье на гражданских наблюдателей.Албанский МИД заявил, что никаких предложений на сей счёт не получал, и добавил, что на формирование миссии гражданских наблюдателей необходимо согласие всех 57 государств-членов, где как минимум Россия выступит против.

В базовом соглашении от 1992 года никаких элементов о трансформации миротворческой операции, изменений ее формата на гражданскую не существует. Миссия не может измениться или быть трансформированной до окончательного урегулирования приднестровского конфликта. Об этом говорится и в совместном заявлении президентов Молдовы, Приднестровья и России 2009 года.

К сожалению, до полного урегулирования ещё очень далеко. При этом очевидно, что конфликт на уровне общественных групп за 30 лет не погашен. На текущий момент наблюдается стагнация в переговорном процессе. Те договоренности, которые Приднестровье и Молдова заключили в 2016-2018 годах при посредничестве международных партнеров, участников формата «5+2», Кишинёвом не соблюдаются.

Нужно быть убежденными, что в данной ситуации Приднестровье и Россия будут бороться из-за всех сил, что бы на берегах Днестра миротворцы остались, а ОГРВ было выведено. Но ОГРВ является наследницей 14 гвардейской общевойсковой армии СССР и России, расквартированной в Приднестровье ещё в середине XX века.  В чём разница между ОГРВ и российским миротворческим контингентом? Сегодня её не существует. Оперативная группа российских войск выполняет две функции – это обеспечение миротворческой операции и охрана складов советских боеприпасов. Надо понимать, что миротворцы и ОГРВ – это одни и те же военнослужащие, меняющие друг друга в ходе ротации. Где численность подразделений намного меньше положенного числа. Россия в одностороннем порядке сократила свой контингент и ликвидировала вертолётную эскадрилью Совместных миротворческих сил.

Что же касается складов боеприпасов, то вывезти их в условиях вооруженного конфликта на Украине не представляется возможным. Киев закрыл военный транзит через свою территорию. Более того, сама транспортировка боеприпасов с истекшим сроком хранения опасна. Есть только один вариант: ликвидировать их на месте, но это займет не один год. Хотя Посольство США в Молдове видит процесс утилизации боеприпасов и готова выделить на этот процесс финансирование.

Давайте посчитаем сколько сил после высказываний Майи Санду выступили с громкими заявлениями и высказали позицию против вывода российских сил из Приднестровья:

-Министр иностранных дел Приднестровья Виталий Игнатьев прокомментировал заявления Майи Санду, о необходимости трансформации миротворческой операции и выводе российских войск из Приднестровья. Он отметил, что с такими заявлениями политики Молдовы выступали неоднократно.«Я хотел бы напомнить некоторым, может быть, молдавским коллегам тоже, которые забыли. Есть совместное заявление президента Молдовы для Приднестровья и Российской Федерации 2009 года, в котором чётко говорится, что трансформация миротворческой операции возможна по итогам урегулирования молдо-приднестровского конфликта. Поэтому до момента, пока мы не достигнем политического консенсуса, пока мы не обретём окончательно всеобъемлющую форму урегулирования, говорить о том, что в какой-то степени возможно трансформировать миротворческую операцию, нельзя», – отметил Виталий Игнатьев.

Между тем, нужно смотреть на ситуацию шире: Молдова давно повернулась к Западу. Это стратегическое направление развития страны как минимум на последние 10 лет. И это официальная политика, которую всячески декларируют молдавские политики. «Судя по проевропейскому вектору развития, определенному Молдовой много лет назад, логично предположить, что мы и дальше будем идти разными путями. Недавно избранный глава молдавского государства уже указал, что в первую очередь это было направлено на развитие стратегического сотрудничества с их ближайшими соседями: Румынией и Украиной», – заявил министр иностранных дел.

По его мнению, очень интересен план работы правительства Молдовы на ближайшие несколько лет и план развития национальной армии Республики Молдова на 2020-2030 годы. В этих документах много интересного. Например, разработка положений Соглашения об ассоциации Молдовы с ЕС, разработка нового Индивидуального плана партнерства с НАТО, реализация инициативы НАТО от 2015 года по модернизации оборонного потенциала Молдовы и т. д.«Если молдавские политические круги хотят скорейшего урегулирования конфликта, необходимо более ответственно подходить к переговорам, выполняя взятые на себя Молдовой обязательства как на двустороннем уровне, так и в рамках международного формата« 5 + 2 ». Напомним, что в данный момент на столе переговоров обширная комплексная повестка дня и многие ее вопросы не решены из-за отказа Кишинева выполнять договоренности, подписанные в 2016-2018 годах», – сказал глава дипломатического ведомства. По словам Виталия Игнатьева, заявления избранной президентом РМ ​​Майи Санду о необходимости вывода российских миротворцев и изменения миротворческого формата на гражданскую миссию не являются чем-то неожиданным.

В. Игнатьев напомнил, что миротворческая операция на Днестре всеми признана стабильной и эффективной. Помимо трех контингентов – России, Приднестровья и Молдовы, в его работе уже более 20 лет участвуют военные наблюдатели из Украины, а представители Миссии ОБСЕ также присутствуют на всех регулярных заседаниях руководящего органа – Смешанной контрольной комиссии.«Сегодня нет объективных предпосылок для трансформации так называемого миротворческого механизма. Ведь перспективы операции совпадают с главным достижением окончательного и всеобъемлющего урегулирования конфликта во всех основополагающих международных договорах», – заключил Виталий Игнатьев.

– Директор бюро политических исследований «Медиатор» Сергей Широков рассказал о том, почему нельзя заменить российских миротворцев. Заявления избранного Президента Республики Молдова Майи Санду о необходимости вывода российских миротворцев из Приднестровья и замене их на миссию гражданских наблюдателей под эгидой ОБСЕ повторяет декларации молдавских чиновников, звучавшие последнее десятилетие с различных трибун.

Для понимания сути проблемы надо обратиться к источнику ее возникновения. В июле 1992 года Российская Федерация ввела миротворческий контингент на территорию Приднестровья и тем самым остановила военную агрессию со стороны Республики Молдова, от которой только в Приднестровье погибли более 800 человек.

На протяжении последних 28 лет миротворческая операция под эгидой России позволяет сохранять мир и спокойствие на берегах Днестра.Следует отметить, что миротворческая миссия России в нашем регионе носит уникальный характер не только потому, что за все эти годы не произошло ни одного вооруженного конфликта, но и потому, что и Молдова, и Приднестровье являются равноправными участниками миротворческой операции.Именно присутствие российских миротворцев позволило сторонам конфликта – Кишиневу и Тирасполю – перейти от фазы вооруженного конфликта к фазе политического урегулирования в рамках переговорного процесса.Благодаря миротворческим усилиям России в нашем регионе сформирована система безопасности, которая является стержневой основой, вокруг которой созданы механизмы политического урегулирования. А сколько времени потребуется для политического урегулирования, не поддается прогнозированию, учитывая диаметрально противоположные позиции сторон по этому вопросу, отмечает директор бюро политических исследований «Медиатор» Сергей Широков.

– МИД России отреагировал на призыв М.Санду о выводе войск РФ из Приднестровья, где заявление избранного президента Молдовы Майи Санду о выводе российских миротворцев из Приднестровья в МИД РФ рассматривают как подрыв мирного урегулирования –  заявила официальный представитель МИД РФ Мария Захарова.Она отметила, что мандат миротворческой операции четко увязывает продолжительность участия в ней России, вплоть до политического урегулирования, до которого пока далеко.

– Так же не удержался от комментариев и Глава МИД РФ Сергей Лавров, который прокомментировал заявления избранного президента Молдовы Майи Санду о необходимости вывести российских миротворцев из Приднестровья: «Мне трудно судить, что конкретно имела ввиду госпожа Санду, когда заявляла о необходимости вывести российских миротворцев, но то, что это едва ли поможет урегулированию и едва ли мы сможем принять такое требование, достаточно безответственное прямо скажем, это факт». Лавров отметил, что добрые отношения предполагают учет ранее достигнутых договорённостей и прекращение контроля за складом боеприпасов в Приднестровье чревато серьезными последствиями.

председатель Комитета Государственной Думы РФ по делам СНГ, евразийской интеграции и связям с соотечественниками Леонид Калашников высказался, что гражданская миссия не может заменить миротворческий формат. Войну и кровопролитие могут остановить только миротворцы, как это случилось почти 30 лет назад в Приднестровье и недавно в Нагорном Карабахе. Такое мнение Леонид Калашников сказал в эфире телеканала «Россия 24» высказал, комментируя недавние заявления избранного президента РМ Майи Санду о необходимости вывода российских миротворцев из Приднестровья.

– Российский сенатор, член комитета Совета Федерации по обороне и безопасности Сергей Муратов прокомментировал заявления избранного президента Молдовы Майи Санду о необходимости вывода российских миротворцев из Приднестровья. «Я считаю, что этот вопрос нельзя решить без мнения Приднестровцев. Сегодня на земле царит мир. Присутствие миротворцев призвано поддерживать мир» – подчеркнул С.Муратов.

– «Россия выполняет очень важные функции, и, безусловно, изменение какого-то статус-кво, который зиждется на духе и букве международного права, конечно, может привести к серьезной дестабилизации. Мы рассчитываем, что это все будет обсуждаться и не будет делаться каких-либо резких движений в этом плане», — отметил пресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков. Он также подчеркнул, что предложение о выводе миротворцев из Приднестровья Молдова и Россия предварительно не обсуждали.

– Константин Затулин считает, что новоизбранный президент Республики Молдова Майя Санду, которая недавно объявила о необходимости вывода из Приднестровья российской армии, находящейся там в составе Оперативной группы российских войск, и высказалась за замену российских миротворческих сил. с наблюдателями ОБСЕ способствует ускоренному решению проблемы. «Чем чаще и больше он будет говорить о том, чем он там будет заниматься, тем быстрее произойдет переосмысление. Мне это не нужно, я знаю ситуацию, но не все в российском руководстве понимают суть происходящего. Я благодарен госпоже Санду – она ​​ускоряет процесс», – заключил Константин Затулин.

– Президент Вадим Красносельский заявил, что Тирасполь будет вести переговоры с любым руководством Молдовы, которое избрал народ.Комментируя недавние заявления избранного президента РМ Майи Санду о необходимости вывода миротворцев РФ и нежелании вести диалог с Приднестровьем, Вадим Красносельский отметил, что ей нужно дать время. Вадим Красносельский посоветовал молдавским политикам оглянуться на 30-летнюю историю отношений между Приднестровьем и РМ и понять, что Приднестровьем надо вести нормальный диалог.

Хочу особо подчеркнуть, что в Приднестровье не отделяют ОГРВ от миротворческого контингента России. Это прямо взаимосвязанные компоненты. Российские военнослужащие из ОГРВ проходят службу в миротворческом контингенте на ротационной основе. Это и есть те российские солдаты, которые оберегают мир и спокойствие. Каждому представителю Молдовы в трёхсторонней миротворческой операции хорошо это известно.Таким образом, заявления молдавских представителей разного ранга по поводу ОГРВ носят политизированный характер. Тем самым Кишинев пытается сместить акценты с реальной повестки для молдо-приднестровского диалога.

Как известно, последние годы в переговорном процессе между Приднестровьем и Молдовой наблюдается стагнация, из-за нежелания молдавской стороны выполнять взятые на себя обязательства. На фоне очевидной неготовности Молдовы к ответственному диалогу с Приднестровьем призывы к пересмотру миротворческого формата являются попыткой осуществить подмену понятий. Вместо того, чтобы последовательно решать вопросы из международной поддержанной переговорной повестки социально-гуманитарной направленности молдавская сторона в очередной, наверное, уже в сотый раз, поднимает искусственную проблему «вывода войск».Приднестровье традиционно призывает власти соседнего государства сфокусироваться на актуальных проблемах переговорного процесса и не тратить время на заведомо бесперспективные дискуссии по вопросу некоего «переформатирования» действующей миротворческой миссии.

– Президент РФ Владимир Путин прокомментировал заявления нового молдавского лидера Майи Санду о необходимости вывода российских миротворцев из Приднестровья.По его словам, Майя Санду ничего нового как представитель определенной политической силы не сказала.«Мы давно слышим от представителей западных стран, что нужно вывести наш миротворческий контингент. Майя Санду является президентом Молдвы, но в то же время является гражданкой Румынии», – напомнил Владимир Путин.

Он подчеркнул, что в целом Россия за вывод российских миротворцев, но это будет возможно, как только созреет соответствующая обстановка – будет налажен нормальный диалог между Приднестровьем и Молдовой, как только стороны конфликта пойдут по пути примирения.Кишинев и Тирасполь были близки к урегулированию конфликта, напомнил Владимир Путин. Речь идет о Меморандуме Козака. По нему Молдова должна была стать «асимметричной федерацией». Однако в последний момент Президент Молдовы Владимир Воронин отказался подписывать лично им парафированное соглашение.

Из высказываний Российских чиновников видно, что после долгих лет, когда Вадим Красносельский не мог попасть в «высокие» кабинеты в Москве, сейчас ему открываются все двери и новые выгоды и финансы он может получить в условиях противостояния Майи Санду и России. Во времена, когда И.Додон был президентом в Кремле, не принимали Вадима Красносельского и он не мог решить большинство своих вопросов гуманитарных, социальных и политических. Но уже 14 декабря 2020 года лидер Приднестровья Вадим Красносельский отправился в Москву, что бы получить новые транши для финансирования социально-экономических вопросов в Приднестровье. Благодаря победы в РМ Майи Санду у Вадими Красносельского потеплели отношения с Кремлем.

Не нужно во всей данной истории забывать про роль США. С учетом того, что президентские выборы в США могут отразиться и на региональной стабильности.

«Если бы победил Трамп, это могло означать сохранение статуса-кво в нашем регионе, то есть нам бы не пришлось переживать за мир на Днестре. А вот победа Байдена может сделать из Майи Санду послушного проводника новой вашингтонской политики. Сама эта политика, как нам представляется, будет нацелена на передел сфер влияния, в том числе на постсоветском пространстве. События в Белоруссии, Закавказье и в Киргизии – отблески будущего правления демократов в США, которые стали возможны, когда Трамп стал “хромой уткой”. Поэтому нас могут ожидать непростые времена», – подчеркнул эксперт по миротворческой операции на Днестре Игорь Шорников.

Недавно посол США в Молдове Дерек Хоган представил молдавскому министру обороны Виктору Гайчуку советника-эксперта Карен Бонаби, которая займётся реформированием Вооружённых сил Молдовы. Виктор Гайчук подчеркнул, что нейтральный статус Молдовы от назначения Карен Бонаби советником-экспертом не пострадает, потому, что она представляет не НАТО, а Соединённые Штаты, которые оказывали и оказывают военную помощь Молдове. Единственной миссией Карен Бонаби будет проверка расходования военным ведомством выделенных США средств на совершенствование Национальной армии Молдовы. Назначение Карен Бонаби советником-экспертом при министерстве обороны Молдовы происходило на фоне заявлений Майи Санду о необходимости вывода российских войск из Приднестровья, смены миротворческой операции на гражданскую миссию наблюдателей ОБСЕ, а также поддержки её заявлений Генсеком НАТО Йенсом Столтенбергом.

Хочется верить, что последнее словесное обострение в молдо-приднестровских отношениях не будет ухудшать положение простых людей, что у молдавских и украинских политиков достаточно мудрости и дипломатической прозорливости не напрягать и без того напряженную обстановку.