Luiza Doroshenco: Deși oficial cenzură nu există, libertatea jurnaliștilor este limitată

Luiza DOROȘENCO, jurnalistă, director Media Centru din Tiraspol

În regiunea transnistreană jurnaliștii nu pot activa liber din mai multe motive. Printre acestea, ar fi nivelul insuficient de pregătire și teama de a rămâne fără loc de muncă în condiții economice dificile, pe o piață media mică.

De asemenea, jurnaliștii din mass-media independentă se plâng de probleme legate de accesul la informație. Legea cu privire la mass-media stipulează foarte clar cum trebuie să se răspundă la solicitările de informație ale jurnaliștilor, însă nu prevede niciun fel de sancțiune în caz de întârziere a răspunsului sau de refuz.

Oficial, cenzura nu este declarată. Însă există unele indicații verbale despre modul cum trebuie să fie reflectate în presă anumite subiecte sau privind neacordarea de spațiu în ziare și în emisiunile radio-TV unor persoane care ar putea critica acțiunile conducerii de la Tiraspol. Acest fapt contează, având în vedere că majoritatea instituțiilor media din regiune activează pe lângă administrațiile orășenești sau raionale (șefii administrațiilor sunt numiți de liderul de la Tiraspol). Aceste instituții mass-media, spre deosebire de puțina presă independentă, sunt finanțate de către stat, de aici decurg interesele pe care le reprezintă și politica lor redacțională.

Ar mai fi ceva: jurnaliștii se tem de presiuni din partea KGB-ului din regiune. Și nu pentru că s-ar face de ceva vinovați sau cândva s-ar fi aflat sub presiune, ci așa, pentru orice eventualitate…

 

Sursa: http://media-azi.md/ro/stiri/de%C8%99i-oficial-cenzur%C4%83-nu-exist%C4%83-libertatea-jurnali%C8%99tilor-este-limitat%C4%83