Kiev Post: Regiunea transnistreană, un cal troian al Rusiei în războiul informațional din Ucraina

Regiunea transnistreană deservește funcția unui cal troian în siguranța informațională a Ucrainei, în special în ceea ce privește regiunea Odesa, potrivit informațiilor făcute publice de Centrul de Cercetări Militare și Politice din Kiev, condus de expertul militar Dmitri Timchuk, membru al Parlamentului ucrainean, scrie infoprut.ro.

Regiunea Odesa se află în prima linie a țintelor războiului informațional purtat de Rusia în Ucraina, se arată în analiză,
precizându-se că „produsul de informații de radio și de televiziune din zonă (provenind din regiunea transnistreană și din Republica Moldova – n.r.) contrazice legislația ucraineană în majoritatea cazurilor”.

Centrul din Kiev dă drept exemplu postul de televiziune RTR-Moldova, care include în pachetul său de difuzare în limba rusă canalul „RTR-Planeta”, interzis în Ucraina. „Aceeași situație se aplică și programului PRIME”, aflăm din analiză.

„Primul canal. Network World”, „NTV World”, „Rusia-24”, „RTR-Planeta”, produse mass-media trecute pe lista interdicțiilor de către autoritățile ucrainene, sunt „catapultate” însă peste blocadă prin intermediul regiunii transnistrene.

„Situația este agravată de faptul că, potrivit estimărilor preliminare, doar 70% din regiunea Odesa primește semnal digital. În unele zone de frontieră, rezidenții sunt în imposibilitatea de a primi un produs TV ucrainean cu un semnal digital și se văd puși în situația de a consuma doar produse informaționale străine”, subliniază specialiștii Centrului de Cercetări Militare și Politice din Kiev.

 

Sursa: http://www.timpul.md/articol/%28kiev-post%29-regiunea-transnistreana-un-cal-troian-al-rusiei-in-razboiul-informaional-din-ucraina-73569.html