Gov.md – Ultima întrunire a Comisiei Unificate de Control în acest an

La ședința Comisiei Unificate de Control din 26 decembrie, ultima din acest an, problema instituirii abuzive de către partea transnistreană a posturilor „grănicerești”, pentru dezbaterea căreia se pronunță delegațiile Federației Ruse, Republicii Moldova, Ucrainei și Misiunii OSCE în Moldova, din nou nu a fost inclusă în agendă. Motivul rămâne același pe parcursul a jumătate de an – opunerea vehementă a reprezentanților Tiraspolului.

Reamintim că, potrivit statutului Comisiei Unificate de Control deciziile în cadrul Comisiei, inclusiv formarea ordinii de zi a ședințelor, se iau prin consensul părților. Refuzul părții transnistrene de a iniția examinarea problemei vizate a generat un anumit blocaj la nivelul Comisiei Unificate de Control, create pentru a asigura respectarea regimului în Zona de Securitate potrivit actelor de bază semnate în procesul de reglementare transnistreană.

Delegația Republicii Moldova și-a exprimat de nenumărate ori îngrijorarea în legătură cu asemenea acțiuni abuzive prin care, pe de o parte, este perturbat  echilibrul în Zona de Securitate, iar pe de altă parte, este împiedicat dreptul la libera circulație între cele două maluri ale Nistrului și este sfidat mecanismul operațiunii de pacificare în ansamblu.

În cadrul reuniunii de lucru delegația noastră a solicitat asigurarea accesului liber prin posturile amplasate în raionul Dubăsari pentru agenții economici care livrează medicamente, produse alimentare și alte mărfuri de primă necesitate în satele Cocieri și Molovata Nouă situate pe malul stâng și aflate sub jurisdicția Republicii Moldova.  Măsura se impune în legătură cu suspendarea funcționării bacului peste râul Nistru în perioada de iarnă.

Membrii Comisiei au aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru perioada 18 – 24 decembrie 2019 și Planul măsurilor de bază ale contingentelor militare ale Forțelor Mixte de Pacificare pentru 2020. De asemenea, au convenit să viziteze posturile Forțelor Mixte de Pacificare la 30 decembrie curent cu prilejul sărbătorii de Revelion.

Comisia își va relua ședințele la 16 ianuarie 2020.

Delegația Republicii Moldova

în Comisia Unificată de Control

Sursa: https://gov.md/