Gov.md – Subiectele discutate de Comisia Unificată de Control la ședința din 28 martie

Conducătorii delegațiilor au anunțat despre consultările, care au avut loc la 25 martie curent la sediul din Chișinău al Misiunii OSCE în Moldova, la nivelul copreședinților Comisiei din partea Republicii Moldova, Federației Ruse, regiunii transnistrene, cu participarea reprezentanților Misiunii OSCE.  În cadrul întrevederii, părțile și-au expus prioritățile pentru perioada următoare și soluțiile la problemele evidențiate care ar permite deblocarea unor subiecte tergiversate.

La fel, în continuarea eforturilor delegației Republicii Moldova de a asigura respectarea prevederilor acordurilor de bază și altor decizii pentru o mai bună monitorizare a Zonei de Securitate, la ședința Comisiei din 28 martie delegația Republicii Moldova a propus elaborarea unor măsuri de asigurare a transparenței la capitolul prezenței formațiunilor militare ale părților.

Demersul respectiv se întemeiază pe o decizie a copreședinților Comisiei Unificate de Control din 13 iulie 1999 consemnată într-un document privind evaluarea implementării Acordului asupra principiilor de reglementare pașnică a conflictului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992. Obiectivul urmărit îl constituie procesul de demilitarizare a regiunii, în condițiile în care delegația noastră a semnalat de multiple ori încălcarea acordurilor în vigoare prin prezența entităților militare transnistrene (unități militare, comenduiri de grăniceri, centre militare de instruire etc.).

Celelalte componente ale Comisiei au solicitat o amânare în scopul examinării mai detaliate a propunerii.

În altă ordine de idei, delegația Republicii Moldova i-a cerut conducătorului delegației transnistrene să evite declarațiile publice referitoare la unele evenimente ce se produc în Zona de Securitate, înainte de abordarea acestora în cadrul Comandamentului Militar Întrunit și luarea unor decizii de către Comisie. Precizăm că la 11 martie curent, în apropiere de Hidrocentrala Dubăsari, un vânt puternic a răsturnat vagoneta unui post de poliție. După ce forțele de ordine au înlocuit vagoneta deteriorată, conducătorul delegației Tiraspolului a lansat în mass-media insinuarea precum că ar fi avut loc instalarea unui post suplimentar („terminal”) al poliției. De asemenea, nici afirmațiile sale pe durata ședinței precum că reprezentantul militar al Republicii Moldova ar fi blocat ieșirile în teren ale observatorilor militari la obiectul în cauză nu sunt veridice. În cadrul dezbaterilor acestuia i-au fost prezentate procesele-verbale care denotă contrariul. Declarația menționată și încercarea exponenților Tiraspolului de a distorsiona faptele nu face altceva decât să scadă din încredere în procesul de dialog al delegațiilor în Comisia Unificată de Control.

La aceeași reuniune a Comisiei, Reprezentanții Misiunii OSCE au solicitat prezentarea în scris a informațiilor cu privire la modul în care sunt utilizate echipamentele tehnice oferite de Misiune în martie 2018 pentru buna funcționare a Statului Major Întrunit al Forțelor Mixte de Pacificare, în contextul în care unele din aceste echipamente nu au fost folosite nici o dată potrivit destinației.

De asemenea, a fost aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit pentru perioada 20 – 26 martie curent.

Cu privire la situația criminogenă în orașul Bender, riscurile și problemele identificate s-a decis invitarea pentru raport a conducătorilor poliției și miliției din localitate, precum și a comandantului militar al or. Bender – raion cu regim sporit de securitate.

 

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control

 

Sursa: https://gov.md/