Gov.md – Tiraspolul refuză să recunoască că localitatea Varnița face parte din raionul Anenii Noi

La 13 iunie 2019 Comisia Unificată de Control s-a întrunit la Bender într-o ședință condusă de delegația Republicii Moldova.

Subiectul central, abordat la insistențele delegației Republicii Moldova, s-a axat pe acțiunile unilaterale ale Tiraspolului pentru consolidarea ilegală a unei „frontiere” în Zona de Securitate. Delegația moldovenească a condamnat aceste ilegalități, inclusiv încercările de a institui posturi de control suplimentare în Zona de Securitate.

A fost relevată blocarea eforturilor delegației noastre și ale reprezentanților Misiunii OSCE în Moldova de a stabili circumstanțele amplasării postului de „grăniceri” lângă satul Zahorna în locul postului de pacificatori lichidat. Astfel, reprezentanții părților în Comandamentul Militar Întrunit nu execută deja de mai mult de 2 luni indicațiile Comisiei Unificate de Control de a extrage din arhivă anumite documente și a le prezenta grupului de lucru constituit pe problema posturilor aflate în Zona de Securitate.

De asemenea, în cadrul ședinței a fost audiat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru perioada 5-11 iunie 2019 care, însă, nu a fost aprobat din cauza opunerii membrilor delegației transnistrene. Aceștia și-au motivat refuzul prin faptul că militarii desemnați de trei părți (Federația Rusă, Republica Moldova, regiunea transnistreană) au indicat în raport localitatea Varnița  drept componentă a raionului Anenii Noi.

La capitolul organizatoric, au fost operate schimbări în componența delegației Federației Ruse, fiind acceptată în calitate de membru al Comisiei Lilia Romadan și admiși 2 observatori militari noi.

În aceste circumstanțe, din 8 subiecte incluse în agenda Comisiei, au fost luate decizii doar asupra celor organizatorice, celelalte 6 fiind transferate pentru reuniunea următoare, preconizată pentru 21 iunie.

 

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control

 

Sursa: https://gov.md/