Gov.md – Întrevederea Viceprim-ministrului pentru reintegrare Vasilii Șova cu şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău Peter Michalko

Astăzi, 21 iunie 2019, Viceprim-ministrul Vasilii Șova a avut o întrevedere cu şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău Peter Michalko.

Oficialii au discutat un spectru larg de probleme pe dimensiunea transnistreană.

A fost enunțată necesitatea intensificării eforturilor comune îndreptate spre promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului și stimularea procesului de reglementare.

Vicepremierul a accentuat că se va asigura continuitatea implementării înțelegerilor convenite în așa-numitul pachet Berlin plus, interacțiunea constantă la nivelul grupurilor de lucru sectoriale, precum și a intervenit cu apelul ca în comun cu partenerii externi să se mențină abordarea axată pe obținerea unor rezultate tangibile și pe eficacitatea formatului de  negocieri „5+2”.

În cadrul dialogului au fost discutate și inițiativele de proiecte ce urmează a fi susținute prin intermediul Programului Uniunii Europene cu genericul „Măsurile de Promovare a Încrederii”, aflat la cea de-a V-a etapă de implementare pentru perioada anilor 2019-2021, cu un buget estimativ 10,6 mln. de euro și care vizează în calitate de beneficiari actorii relevanți de pe ambele maluri ale r.Nistru.

Printre subiectele abordate a fost și cel legat de desfășurarea celei de-a 32-a reuniuni a Consiliului Consultativ al EUBAM ce va avea loc la 27 iunie 2019, la Odesa, Ucraina, precum și a fost justificată necesitatea organizării în perioada apropiată a vizitei în Republica Moldova a reprezentanților mediatorilor și a observatorilor în formatul de negocieri „5+2”.

La finalul întrevederii, Viceprim-ministrul pentru reintegrare și-a exprimat recunoștința pentru implicarea activă și aportul productiv al UE în procesul de reglementare transnistreană.

Sursa: https://gov.md/