(EXPERȚI) Reţinerea fiului unui oficial transnistrean pune în pericol dialogul cu Tiraspolul

Reţinerea de către Interpol, la solicitarea poliţiei moldoveneşti, a fiului aţa-zisului ministru de interne din Transnistria pune în pericol dialogul Chişinăului cu Tiraspolul, însă Chişinăul trebuie să-şi menţină poziţia şi să nu cedeze. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”.

Fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Valentin Dediu, crede că Tiraspolul va face tot posibilul ca să dea acestui caz o tentă politică. „Chişinăul nu trebuie să cedeze. Legea trebuie să fie pusă în capul mesei, iar cei vinovaţi de comiterea crimelor trebuie să răspundă. Cei din stânga Nistrului nu respectă legea, chiar nici propriile legi, care sunt copiate de la Federaţia Rusă”, a spus Dediu.

Avocatul Asociaţiei „Promo-Lex”, Vadim Vieru, susţine că acest caz trebuie să fie privit ca un proces juridic, care să nu influenţeze negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol. „Ceea ce s-a întâmplat la Atena este un proces juridic. Dacă va fi extrădat, bănuitului i se va da dreptul să-şi ia un avocat, iar dacă nu va avea bani i se va oferi un apărător din oficiu. Nu este exclus ca bănuitul să fie declarat nevinovat. Dar trebuie de respectat procedura şi nu de făcut din acest caz unul politic”, a spus avocatul.

Expertul în drept constituţional, Vitalie Gămurari, a declarat că acest caz reprezintă o ocazie pentru Chişinău de a-şi menţine poziţia, iar, dacă va ceda, îi va slăbi poziţia în dialogul cu Tiraspolul. „Am auzit că Nina Ştanski deja l-a contactat pe vicepremierul Victor Osipov în legătură cu acest caz. Dar Chişinăul nu trebuie să cedeze. S-ar forma un precedent”, a spus Gămurari.

Şeful direcţiei anticorupţie de la Tiraspol, Maxim Kuzimiciov, fiul în vârstă de 25 de ani al ministrului de interne din regiunea separatistă, Ghenadi Kuzimiciov, a fost reţinut de Interpol pe aeroportul din Atena, unde venise să-şi petreacă vacanţa. Maxim Kuzmiciov a fost dat în urmărire internaţională de către Inspectoratul de poliţie Bender, care îl suspectează de organizarea unui grup criminal specializat în acţiuni de şantaj şi răpiri de persoane.

 

Sursa: http://www.timpul.md/articol/%28experi%29-retinerea-fiului-unui-oficial-transnistrean-pune-in-pericol-dialogul-cu-tiraspolul-77100.html