Expert: Novorossia a eşuat. Ce înseamnă asta pentru regiunea transnistreană

Proiectul Novorossia a eşuat, consideră Andrei Zubov, fost profesor la Institutul de stat pentru Relații Internaționale de la Moscova.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Zubov susţine că eşecul Novorossiei, proiect neo-ţarist care viza şi regiunea transnistreană, se vede cu ochiul liber, dar „nimeni nu vorbește despre asta”.

„Și este clar că nu s-a reușit. Așa că este evident că acest proiect chiar s-a închis”, subliniază Andrei Zubov.

Întrebat ce înseamnă pentru regiunea transnistreană încheierea acestui proiect, Zubov a răspuns: „Pentru Transnistria în mod evident că lucrurile se vor schimba. Poate că acum cei de acolo încearcă să dea impresia că nu s-a întâmplat nimic, dar abandonarea proiectului Novorossia de către Moscova poate însemna un singur lucru – că perspectiva este una singură: că Transnistria trebuie să se unifice într-o formă sau alta cu Moldova, cu restul teritoriului țării.  Problema acum constă în faptul că în prezent însăși situația în interiorul Republicii Moldova nu este una nici pe departe foarte bună, nici pe departe toate problemele nu au fost soluționate. Situația nu este chiar atât de bună pentru a constitui un punct de atracție pentru oameni. La fel ca și în situația cu Donbasul, de altfel. Cheia reunificării Donbasului cu Ucraina și a Transnistriei cu Moldova stă în felul în care se va reuși, pe teritoriul Ucrainei și cel al Republicii Moldova, soluționarea imensului complex de probleme care au fost moștenite de la trecutul sovietic”.

 

Sursa: http://infoprut.ro/43084-expert-novorossia-a-esuat-ce-inseamna-asta-pentru-regiunea-transnistreana.html