Europalibera.org – Vadim Krasnoselski îl acuză pe Igor Dodon de lansarea unor speculații neîntemeiate pe tema stabilității în Transnistria

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski l-a acuzat pe Igor Dodon că ar face speculații gratuite, atunci când spune că situația în jurul Transnistriei s-ar putea tensiona „după ce puterea la Chişinău a fost pierdută de oligarhul Vladimir Plahotniuc”.

„A face astfel de declarații înseamnă a pune sub semnul întrebării însăși misiunea de pacificare”, a spus Krasnoselski. El a subliniat că situația este calmă și stabilă. „Trebuie să-l întrebăm pe președintele Dodon unde a văzut destabilizare. El trebuie să fie responsabil de consecințele unor astfel de declarații”, a mai spus șeful administrației transnistrene.

Acesta a mai calificat drept „speculații în lupta pentru putere” declarațiile politicienilor moldoveni cu privire la soluționarea problemei transnistrene prin federalizarea țării. El a revenit la una dintre tezele predilecte ale Tiraspolului potrivit căreia statutul regiunii separatiste poate fi doar cel de independență, iar negocierile în formatul 5+2 sunt doar pentru a clarifica relațiile dintre două părți egale – Chişinăul și Tiraspolul.

În cadrul mai multor interviuri acordate presei ruse, Igor Dodon a spus că situația în jurul Transnistriei s-ar putea tensiona, având în vedere că administrația de acolo l-a susținut la recentele alegeri parlamentare pe oligarhul Vladimir Plahotniuc. Dodon a spus că în Transnistria la putere „este un anumit clan, pe modelul a ceea ce a fost în Republica Moldova”. „Toată lumea știe că a existat o cooperare foarte apropiată dintre aceste două clanuri de business, undeva în zona activităților criminale și a schemelor de contrabandă. Acum sarcina noastră este să nu admitem destabilizări și provocări. Pentru că doritori de a organiza așa ceva pot fi destui, având în vedere că unii au pierdut puterea pe malul drept, iar alții încă mai conduc pe malul stâng”, a spus Igor Dodon.

Sursa: https://moldova.europalibera.org/a