Deschide.md – Separatișii se umflă în pene. După Moscova, vor să deschidă reprezentanțe la Kiev și Bruxelles

Author: Vadim Vasiliu

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, vrea deschiderea a noi reprezentanțe oficiale a Transnistriei la Kiev și Bruxelles, după modelul oficiului inaugurat recent la Moscova. Potrivit lui Krasnoselski, acest pas ar apropia regiunea transnistreană de recunoașterea internațională, deziderat care ar fi fost confirmat în cadrul unui referendum din 2006 (referendumul a fost declarat ilegal la Chișinău).
Vadim Krasnoselski a adus aminte că o reprezentanță oficială a Transnistriei a fost inaugurată la Moscova la sfârșitul lunii ianuarie. Potrivit acestuia, „instituții” similare ar trebui deschise în capitala Ucrainei care este garantul procesului de negocieri și în capitala Uniunii Europene, observator în cadrul formatului 5+2.
„Este foarte important că cetățenii Transnistriei care locuiesc în Rusia își pot rezolva problemele. Nemaivorbind despre relațiile culturale, umanitare și economice dintre Transnistria și Rusia. Cu toate acestea, scopul nostru este să construim relații de bună vecinătate, cultural-umanitare și comercial-economice și cu Ucraina și cu Uniunea Europeană. De aceea, art fi corect să punem în sarcina ministerului de externe deschiderea unor reprezentanțe în Kiev și în Bruxelles”, a declarat Krasnoselski.
Amintim că Chișinăul a contestat legitimitatea deschiderii unei reprezentanțe transnistrene la Moscova. Ambasada Rusiei la Chișinău a lămurit că ar fi fost vorba despre o fundație obștească înregistrată la Ministerul Justiției. Chișinăul nu a crezut și oficial a protestat la OSCE față de deschiderea acestei reprezentanțe sub camuflajul unei fundații obștești. Pe placa oficiului de la Moscova este scris „Reprezentanța oficială a Transnistriei în Federația Rusă”.

Sursa: https://deschide.md/