Deschide.md – Krasnoselski cere lui Zatulin cetățenie rusă pentru toți „transnistrenii” care au rămas „ne-ruși”

Author: Vadim Vasiliu

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski și pretinsul ministru de externe, Vitali Ugnatiev, s-au întâlnit la Moscova cu prim-vicepreședintele Comisiei pentru afaceri cu statele CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții, Konstantin Zatulin cu care au discutat în special oferirea cetățeniei ruse locuitorilor din regiunea transnistreană.

Zatulin a spus că Rusia are obligațiuni față de regiunea transnistreană. „De fiecare dată încercăm să aducem aminte că avem obligațiuni, dacă nu juridice, atunci umane, morale față de Transnistria. Rușii țin minte asta și iau în calcul. Deși Transnistria este separată de noi prin granițe, acestea nu ne separă omenește”, a declarat Zatulin.

Krasnoselski i-a vorbit lui Zatulin despre faptul că în regiunea transnistreană ar locui 220 de mii de cetățeni ruși, iar alți 150 de mii au motive și dorința de a obține cetățenia rusească.  Dar nu pot să o obțină din cauza că au fost nevoiți să-și facă cetățenia Republicii Moldova sau a Ucrainei. Una dintre sarcinile prioritare este găsirea soluției la această problemă.

„Această întrebare este una de ordin umanitar. Este imposibil să-i acuzăm pe transnistreni că au altă cetățenie. Responsabili sunt cei care au distrus Uniunea Sovietică și i-au adus pe oameni într-o situație disperată. Acum trebuie luate alte decizii. Acest lucru va fi corect față de cetățenii noștri. Transnistrenii așteaptă acest pas”, a declarat Krasnoselski.

Krasnoselski l-a mai rugat pe Zatulin să ofere cetățenilor ruși din Transnistria oportunitatea de a se folosi de capitalul matern și de polița de asigurare rusească ce funcționează în Rusia.

Sursa: https://deschide.md/