Deschide.md – Dodon face lobby în favoarea agenților economici din regiunea separatistă

Author: Pavel Maftei

Președintele Igor Dodon sare în ajutorul agenților economic din regiunea transnistreană și cere BNM dar și Ministerului de Finanțe să întreprindă măsuri pentru ca separatiștii să nu întâmpine probleme în relațiile cu băncile comerciale din Republica Moldova.

„Am discutat modul în care se realizează indicațiile Președintelui țării legate de soluționarea problemelor care persistă în activitatea agenților economici din regiunea transnistreană și relațiile acestora cu băncile comerciale din Republica Moldova”, scrie pe pagina sa de Facebook Igor Dodon.

Acesta mai spune că guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a făcut cunoscute detalii privind aplicarea unui posibil mecanism de utilizare a monedei naționale ca mijloc de plată între agenții economici din regiunea transnistreană și băncile comerciale din Republica Moldova.

„În context, s-a remarcat că măsurile propuse vizează eliminarea riscurilor privind spălarea banilor, în conformitate cu obligațiile internaționale asumate de Republica Moldova. Am fost unanimi în opinia privind necesitatea continuării dezbaterii acestei probleme în cadrul Grupului de lucru pentru măsurile de consolidare a încrederii, cu participarea experților din Chișinău și Tiraspol”, conchide președintele.

Amintim că recent în cadrul unui interviu cumulativ, guvernatorul Octavian Armașu a răspuns portalului Deschide.MD că în contextul procesului de reintegrare a Republicii Moldova, chestiunile care vizează domeniul bancar sunt discutate în cadrul subgrupurilor de lucru pentru probleme bancare, din care fac parte reprezentanți atât de la Chișinău, inclusiv din partea Băncii Naționale a Moldovei, cât și de la Tiraspol.

„Este important de menționat că din partea Chișinăului, coordonarea activității acestui subgrup de lucru este asigurată de către Biroul politici de reintegrare din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova. Astfel, Banca Națională a Moldovei  promovează și va continua să promoveze activ dezvoltarea unui sistem bancar stabil, sigur și puternic, în strictă conformitate cu legislația Republicii Moldova și în corespundere cu cele mai bune practici internaționale. Cât despre conlucrarea băncilor licențiate din Republica Moldova cu agenții economici, inclusiv cu cei din stânga Nistrului, voi reitera că băncile își tratează clienții în mod echitabil, singura condiție fiind respectarea legislației”, a declarat în decembrie Armașu.

Sursa: https://deschide.md/