Delegația transnistreană în Comisia Unificată de Control sfidează înțelegerile atinse la nivelul copreședinților

Pe 29 septembrie 2016, în or. Bender a avut loc şedinţa Comisiei Unificate de Control (CUC), în cadrul căreia, conform agendei preliminare, componentele CUC urmau să examineze  subiectul privind asigurarea liberei circulaţii în Zona de Securitate.

Menţionăm că, în cadrul întâlnirii de lucru a copreședinților delegațiilor şi reprezentanților OSCE și ai Ucrainei, care a avut loc  la Bender, pe 26 septembrie, OSCE a reuşit prin propuneri rezonabile, susţinute de toate componentele CUC, să convingă părţile cu privire la necesitatea imperioasă de a lua o decizie echilibrată la problema liberei circulații.  Cu toate acestea, la doar câteva zile exponenții Tiraspolului au decis să blocheze din nou, în mod unilateral, abordarea subiectului, neglijând compromisul atins anterior şi refuzând dialogul.

Mai mult ca atât, copreședintele și reprezentanții delegației transnistrene, prin modul de abordare a problemei, invocarea unor argumente nefondate, bazate  pe presupuneri, au demonstrat că nu deţin împuterniciri pentru a lua careva decizii şi că poziția lor reală este de a mima un dialog „constructiv”.

Delegația Republicii Moldova a lansat un apel către copreședintele din partea Federației Ruse, care a prezidat ședința, de a contribui la ridicarea responsabilității reprezentanților Tiraspolului, respectarea înțelegerilor convenite la nivelul copreședinților, ceea ce ar permite deblocarea situației create în cadrul CUC și nu ar admite eschivarea acestora de la soluționarea problemelor stringente.

 

 

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control