CRONOLOGIA PROCESULUI DE REGLEMENTARE A CONFLICTULUI TRANSNISTREAN – DECEMBRIE 2022

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna decembrie 2022 s-a remarcat prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente. De asemenea, în decursul lunii a avut loc întrevederea de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului. În continuare, pe parcursul lunii decembrie 2022, o problemă centrală în relația dintre părți a fost criză energetică și evoluțiile militare din Ucraina.

Pe parcursul lunii, Biroul politici de reintegrare a menținut dialogul privind dosarul transnistrean cu partenerii internaționali. Viceprim-ministru pentru reintegrare al R. Moldova, Oleg Serebrian a avut o serie de reuniuni de lucru cu oficiali din Ucraina, Georgia și UE. În cadrul întrunirii cu Irina Vereșciuk, Viceprim-ministru, ministru pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate ale Ucrainei, cei doi vicepremieri au efectuat un schimb de opinii privind situația militară și geopolitică din Ucraina și Republica Moldova. La reuniune cu Ministra pentru reconciliere și egalitate civică din Georgia, Tea Akhvlediani, interlocutorii au abordat aspecte ale reglementării pașnice și politice a conflictelor de pe teritoriile Republicii Moldova și Georgiei. De asemenea, Viceprim-ministrul R. Moldova, Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu delegația Ministerului Forțelor Armate al Republicii Franceze, aflată într-o vizită de documentare în Republica Moldova. În cadrul discuțiilor, oficialii au abordat subiecte legate de situația de securitate din regiune, evoluțiile înregistrate în procesul de reglementare transnistreană și criza energetică.

În decursul lunii decembrie, șeful Biroului politici de reintegrare, Alin Gvidiani a avut o întrunire cu șefa Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului din Republica Moldova, Bea Ferenci.

Partea transnistreană în decursul lunii decembrie 2022 a menținut dialogului cu Chișinău, Federația Rusă, SUA și ONU. La începutul lunii, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsky a avut o reuniune de lucru cu Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova. Liderul de la Tiraspol a subliniat importanța unor astfel de întâlniri și a remarcat că agenda este plină de subiecte de actualitate atât ale relațiilor bilaterale, cât și în direcția procesului de negociere în cadrul formatului „5+2”. Scopul fundamental al negocierilor, Vadim Krasnoselsky, la numit menținerea păcii și securității în regiune. Adjunctul negociatorului șef al regiunii transnistrene, Aleksandr Stetsyuk, pe parcursul lunii a avut o reuniune de lucru cu consilierul Biroului ONU pentru drepturile omului, Bea Ferenci și o reuniune de lucru cu consilierul pentru afaceri politice al Ambasadei SUA în Republica Moldova, Mark Motyleski. În cadrul întrevederii, părțile au discutat despre situația actuală din procesul de negociere a conflictului transnistrean.

Pe parcursul lunii decembrie 2022, au continuat negocierile părților pe problematica energetică. În acest context, Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES (Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan) pentru luna decembrie 2022. În același timp, șeful la Moldovagaz, Vadim Ceban a remarcat că întreprinderea la conducerea căreia se află nu furnizează gaz gratuit regiunii transnistrene, iar toate datoriile Tiraspoltransgaz sunt fixate.

În contextul evoluțiilor militare din Ucraina, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a venit cu precizări referitor la declarațiile directorului instituției, Alexandru Musteața privind planurile Federației Ruse de a invada Republica Moldova, menționând că obiectivul Rusiei de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistreană este unul valabil.

În cadrul grupurilor de lucru (experți), în luna decembrie 2022, nu au avut loc reuniuni. Comisia Unificată de Control s-a reunit în decursul lunii decembrie de patru ori. În formatul de negocieri „1+1” a avut o reuniune de lucru a reprezentanților politici din partea Chișinăului și Tiraspolului. În formatul „5+2” nu au avut loc întruniri.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [766.32 KB]