05.08.2013 La Tirapol a avut loc şedinţa grupurilor de lucru pentru ocrotirea sănătăţii

5 septembrie 2013

La Tirapol a avut loc şedinţa grupurilor de lucru pentru ocrotirea sănătăţii

La 5 septembrie 2013, la oficiul din Tiraspol al Misiunii OSCE în Moldova, s-a desfăşurat şedinţa grupurilor de lucru de la Chişinău şi Tiraspol pentru ocrotirea sănătăţii. Grupul de lucru de la Chişinău a fost condus de dl Mihai Ciocanu, Viceministru al sănătăţii.

În cadrul şedinţei au fost discutate mai multe subiecte privind îmbunătăţirea asistenţei medicale prestate populaţiei din stânga Nistrului, inclusiv prin asigurarea accesului la serviciile de medicină urgentă care utilizează metode performante de diagnosticare şi tratament.

O altă temă abordată de experţi a fost acordarea ajutorului medical specializat nou-născuţilor şi copiilor din regiunea transnistreană în instituţiile curativ-profilactice de pe malul drept. Totodată, a fost evidenţiată necesitatea efectuării investigaţiilor medicale la copii în scopul diagnosticării precoce a bolilor genetice şi ereditare.

Experţii de pe ambele maluri au stabilit o listă de subiecte care urmează a fi discutate la următoarele şedinţe ale grupului de lucru pentru sănătate, unul dintre acestea fiind sprijinul pe care Chişinăul poate să îl acorde procesului de perfecţionare şi recalificare a personalului medical din regiune. Totodată, a fost stabilit ca în viitorul apropiat, cu suportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, va fi organizat un seminar pentru responsabilii din regiune în cadrul căruia vor fi prezentate informaţii privind modul de colectare a indicatorilor de sănătate, în conformitate cu standardele OMS în domeniu.

Următoarea şedinţă de lucru a grupului este preconizată pentru sfârşitul lunii octombrie curent.

 

Biroul pentru reintegrare