Analiştii politici despre iniţiativa lui Şevciuk privind migraţia: Tiraspolul caută modalităţi de supravieţuire

Autoproclamatele autorităţi de la Tiraspol sunt în panică şi caută orice sursă de finanţare pentru bugetul local, acesta fiind şi motivul noii legi privind migraţia propuse de către liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk. De această părere sunt analiştii din Republica Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi.
 
Expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Berbeca,  susține că proiectul ar urma să aibă un impact minor, deoarece regiunea este un generator de emigranți și nu invers.

„Substanța acestei inițiative este de a face rost de bani. Ideea acestei inițiative este foarte similară cu ideea inițiativei privind introducerea sistemului de asigurare obligatorie pentru toate mașinile cu așa-zise numere străine. Regiunea transnistreană este într-o criză acută de bani și prin diferite posibilități încearcă să facă rost de acești bani pentru veniturile bugetare. Nu este exclus ca până la urmă această inițiativă să fie adoptată, dar nu știu care va fi rostul acesteia, pentru că nu cred că este atât de multă lume care vine să ceară loc de ședere în regiunea transnistreană sau ca să muncească acolo, pentru că regiunea nu este o sursă de emigranți, este o sursă de emigrare”, a spus Veaceslav Berbeca.

Analistul politic Oazu Nantoi consideră că regimul neconstituțional de la Tiraspol s-a pomenit într-o izolare din cauza poziției Ucrainei față de autoproclamatele autorități transnistrene, dar și de criza care se aprofundează în Federația Rusă.

„Regimul anticonstituțional din stânga Nistrului a intrat în panică din mai multe considerente. Pe de o parte, ei s-au pomenit într-o stare de izolare totală din cauza faptului că Ucraina îi tratează cu suspiciune și dorește să se securizeze de eventualele provocări din partea Federației Ruse. Ei au intrat în panică din simplu motiv că bugetul lor este gol, iar Federația Rusă, pe fundalul crizei ce se aprofundează, pierde posibilitatea a-i întreține și în această situație Evgheni Șevciuc purcede la niște acțiuni absolut deșanțate, adoptă niște decizii care, în viziunea lui, ar trebui să ajute la supraviețuirea economică a acestui regim falit”, susține Oazu Nantoi.

La 8 ianuarie curent, liderul de la Tiraspol Evghenii Șevciuk, a lansat un proiect de lege privind migrația. Acesta prevede că cetăţenii străini care vor intra în regiunea transnistreană ar putea să fie obligaţi să prezinte o invitaţie sau să obţină permis de intrare eliberat de structurile pentru migraţie de la Tiraspol. Pentru eliberarea celor două documente va fi încasată o taxă, iar mecanismul de eliberare a documentelor va fi stabilit  ulterior.

 

Sursa: http://trm.md/ro/politic/analistii-politici-despre-initiativa-lui-sevciuk-privind-migratia-tiraspolul-cauta-modalitati-de-supravietuire/