Allmoldova.com – Candu: Intenționăm să angajăm o companie care să estimeze pagubele ocupației ruse în Transnistria

Federația Rusă a încălcat dreptul internațional prin prezența militară în Transnistria. Ca urmare, intenționăm să angajăm o companie juridică internațională care să estimeze valoarea pagubelor de pe urma prezenței Rusie în raioanele din stânga Nistrului pe parcursul a 25 de ani, a declarat președintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, într-un interviu acordat publicației din Lituania „Latvijas Avize”.

Candu a subliniat că, la nivel internațional, inclusiv la ONU,, autoritățile moldovenești aduc în discuție ilegalitatea staționării celor circa 2000 de militari ruși pe teritoriul raionelor din estul țării, trupe care constituie o „forță de ocupație”.

„Rusia a încălcat dreptul internațional. Noi intenționăm să angajăm o companie juridică internațională care să estimeze costurile aduse de prezența Rusiei în Transnistria. Suma va fi de ordinul miliardelor de dolari. Contingentul militar rus reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova, deoarece este o prezență militară ilegală, la fel ca cea din Abhazia, Osetia de Nord și în Estul Ucrainei”, a declarat Candu.

De asemenea, Candu a vorbit cu jurnaliștii de la Vilnius despre implicarea tot mai evidentă a Rusiei în treburile interne ale R.Moldova, în special prin presa propagandistă, furnizoare de fake news-uri, scrie deschide.

„Noi deja putem observa semne ale implicării (n.red – Federației Ruse), de exemplu prin mass-media. Practic, în fiecare zi, canalele ruse arată scene îndreptate împotriva guvernării noastre, precum  și împotriva SUA și a Occidentului”, a spus Candu.

Candu s-a referit la un caz recent, deschiderea Oficiului de legătură NATO, care va îmbunătăţi dialogul dintre R. Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică. Potrivit preşedintelui Parlamentului, posturile TV din Rusia au dezinformat publicul, lăsând să se înțeleagă că R. Moldova va fi membră NATO.

De asemenea, șeful legislativului a mai menţionat că, în ultima perioadă, în ţara noastră şi-au intensificat activitatea organizaţiilor nonguvernamentale din Rusia şi a serviciilor de informaţii.

Despre orientare Republicii Moldova spre apropierea de Uniunea Euroasiatică la care ne îndeamnă Dodon, președintele Parlamentului a declarat că aceasta „nu are putere juridică și este lipsită de conținut”.

Sursa:

http://www.allmoldova.com/ro/news/candu-intentionam-sa-angajam-o-companie-care-sa-estimeze-pagubele-ocupatiei-ruse-in-transnistria