Adevărul.md: Tiraspolul vrea să şantajeze Chişinăul prin introducerea asigurării obligatorii pentru automobile

Decizia Tiraspolului de a introduce asigurarea obligatorie pentru automobilele înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova reprezintă o problemă inventată de separatişti pentru a şantaja Chişinăul în procesul de negocieri. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV, transmite IPN.

Vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe, Victor Juc, a opinat că Tiraspolul va folosi acest instrument în procesul de negocieri. „Guvernul separatist de la Tiraspol vrea să demonstreze că Transnistria este o entitate, ca să se impună astfel pentru a fi luaţi în serios. Cred că e bine că au fost reluate negocierile dintre Tiraspol şi Chişinău. Cu toate că tot mai multe voci susţin că aceste negocieri Chişinăul ar trebui să le poarte cu Moscova. Dar exemplul Ucrainei ne-a demonstrat că nu au dreptate. Totodată, la aceste negocieri Chişinăul nu trebuie să se comporte ca un pompier, care intervine doar atunci când arde ceva. Chişinăul trebuie să-şi schimbe comportamentul”, a spus Juc.

Vadim Vieru, reprezentant al Asociaţiei „Promo-Lex”, susţine că Tiraspolul urmăreşte două scopuri prin introducerea asigurării pentru automobile înmatriculate pe teritoriul Republicii Moldova. „În primul rând, Tiraspolul urmăreşte scopul de a complecta cumva bugetul auster. Al doilea scop este de a face presiuni în procesul de negocieri. De fiecare dată, când încep negocierile dintre Tiraspol şi Chişinău, administraţia separatistă din regiunea transnistreană creează, de obicei, o problemă, ca apoi să poată şantaja Chişinăul. Aşa au procedat şi cu şcolile cu predare în limba română şi cu fermierii, care nu au acces la terenuri. Cred că şi de data aceasta Chişinăul va ceda, aşa cum a făcut de mai multe ori”, a opinat juristul.

Vitalie Gămurari, expert în drept internaţional, la fel este de părerea că problema asigurării automobilelor va fi folosită de către Tiraspol pentru a face presiuni asupra Chişinăului. „Este greu de aşteptat ceva din acest dialog. Mai multe probleme ce ţin de Transnistria nu au fost soluţionate. Chişinăul nu are o strategie bine conturată privind relaţia cu Tiraspolul şi de obicei se comport ca un pompier, intervine doar atunci când apare o problemă”,  a declarat expertul.

Sursa: http://adevarul.ro/moldova/actualitate/tiraspolul-vrea-santajeze-chisinaul-introducerea-asigurarii-obligatorii-automobile-1_5523a2c4448e03c0fd4db675/index.html