31.10.2016: CENTRALA DE LA CUCIURGAN A SCĂZUT VOLUMUL DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE CU 3%

<mt_str50>Una dintre cele mai mari întreprinderi transnistrene – CERS Moldovenească, cunoscută şi ca Centrala de la Cuciurgan – a produs la începutul lunii octombrie peste 3,3 mlrd. kW/h de energie electrică. Aceasta este cu 3% mai puţin decât în perioada similară a anului 2015. Astfel, s-a redus şi coeficientul de folosire a capacităţilor stabilite – de la 20,59% până la 19,92%.

Surse din cadrul administraţiei Centralei de la Cuciurgan au relatat pentru INFOTAG că acest lucru ţine de „scăderea cererii la energie electrică din partea consumatorilor”.

De asemenea, a scăzut şi producţia de energie termică de la colectoare, care s-a redus cu 2%, până la 91,2 mii gigacalorii.

Ca şi în anul 2015, baza combustibilului centralei a constituit gazul – 99,23%, în timp ce cota de folosire a cărbunelui a constituit 0,57%, iar a păcurii – 0,2%.

La începutul lunii noiembrie, Centrala a obţinut certificatul de pregătire pentru activitate pentru perioada de toamnă-iarnă 2016-2017.

„Comisia „Inter RAO” a demonstrat că, conform metodei de evaluare, toate condiţiile principale şi suplimentare au fost îndeplinite. De asemenea, un eveniment important a fost reconstrucţia segmentului subteran al conductei de gaz din faţa punctului de distribuire a gazului al Centralei electrice. Graţie muncii organizate şi operative a angajaţilor de la centrală şi de la SRL „TiraspolTransGaz”, lucrările de reconstrucţie au fost executate într-un termen mai scurt decât cel planificat, fapt ce a sporit esenţial siguranţa asigurării cu combustibil a Centralei electrice şi a permis minimizarea cheltuielilor de combustibil din rezerve”, a spus directorul general al Centralei, Alexei Şirma.

INFOTAG precizează: CERS Moldovenească este una dintre cele mai mari centrale electrice din Europa de Est, care activează din anul 1964. Întreprinderea dispune de 12 blocuri energetice cu o capacitate totală de 2520 MW, dintre care funcţionează doar trei-patru. În perioada sovietică, centrala asigura cu energie electrică întreaga Moldovă şi sudul Ucrainei, precum şi efectua exporturi în Balcani. Proprietarul centralei este compania rusă „Inter RAO”. Din 2009 Centrala este principalul furnizor de energie electrică în Moldova, iar din 2015 este singura întreprindere furnizoare. Însă acum energie este eliberată prin intermediul firmei „Energoalians”. Potrivit noului contract, de la 1 aprilie şi până la sfârşitul lunii martie 2017, energia electrică pentru Moldova este furnizată la preţul de $48,995 pentru 1 kW/h faţă de $67,95 anterior.

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/233839/