31.10.2014: Delegaţiile din cadrul CUC au susţinut efectuarea unei monitorizări a Zonei de securitate

31 octombrie 2014

Pe data de 30 octombrie 2014 s-a desfăşurat şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC), prezidată de co-preşedintele delegaţiei Federaţiei Ruse.

În cadrul dezbaterilor privind aprobarea agendei ordinei de zi a şedinţei, delegaţia Republicii Moldova a propus repetat includerea subiectelor privind circulaţia liberă a cetăţenilor în Zona de securitate şi interdicţiile aplicate de structurile transnistrene faţă de reprezentanţii Misiunii OSCE. S-a subliniat că în ultima perioadă astfel de acţiuni au fost întreprinse şi în adresa reprezentanţilor Ucrainei, precum şi a membrilor Delegaţiei şi a pacificatorilor moldoveni.

În acest context, partea moldovenească şi-a exprimat totalul dezacord în legătură cu menţinerea de către structurile paramilitare ale Tiraspolului a practicii de creare a obstacolelor în calea liberei circulaţii a persoanelor în Zona de securitate.

Astfel, în scopul depăşirii situaţiei create, a fost propusă şi susţinută, de toate delegaţiile CUC, efectuarea unei monitorizări a Zonei de securitate, însă s-a constatat că participanţii nu au o poziţie comună asupra obiectelor supuse verificării, precum şi a instituţiei care ar efectua monitorizarea.

Delegaţia transnistreană a respins din nou discutarea acestor subiecte în cadrul şedinţei, invocând că problemele de acest gen nu ţin de competenţa Comisiei. Această afirmaţie nefondată are un caracter tendenţios, menită să inducă opinia publică în eroare, deoarece pe parcursul activităţii CUC au fost aprobate anumite decizii în acest domeniu.

În lipsa consensului, co-preşedintele din partea Federaţiei Ruse, a propus suspendarea şedinţei şi reluarea discuţiilor la următoarea reuniune a CUC, care urmează să aibă loc pe data de 6 noiembrie, urmând ca şefii delegaţiilor să se întrunească pentru consultări suplimentare pe 5 noiembrie 2014, la Sediul Misiunii OSCE în or. Chişinău.

Biroul pentru reintegrare