31.10.2013: Întâlnire cu scântei între Leancă şi Şevciuk, la Landshut, în Germania. Ucraina profită de poziția în OSCE și cere Chișinăului deschiderea unui oficiu consular în regiunea separatistă

Premierul Iurie Leancă s-a întâlnit în Germania cu șeful administrației separatiste de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, în cadrul unei conferințe internaționale organizate de Germania și OSCE. Întâlnire dintre premier şi liderul separatiştilor s-a lăsat cu acuzaţii dure din ambele părţi, transmite Romanian Global News citând jurnal.md.

Premierul Leancă a remarcat înrăutățirea situației în Zona de Securitate și a cerut cu insistență participanților la negocierile în formatul 5+2 să desfășoare fără întârziere o misiune internațională de monitorizare pentru a identifica și înlătura focarele de tensiune.

Prim-ministrul a subliniat că problema cheie, la această oră, pentru populația și oamenii de afaceri din regiune este comerțul și a adăugat că pentru Guvern este principial să asigure comerțul liber pentru toate întreprinderile din stânga Nistrului, inclusiv cu țările din Uniunea Europeană.

„Businessul și oamenii nu trebuie să sufere din considerente politice”, a afirmat Iurie Leancă. În acest context, premierul a propus crearea unui sub-grup de lucru cu privire la comerț și exporturi, activitatea căruia să fie direct supervizată de conducere.

Pe de altă parte, Evghenii Şevciuk a reproşat din nou Guvernului de la Chişinău că apropierea de Uniunea Europeană duce la tensionarea situaţiei din zona de securitate.

„Cu regret, se creează impresia că cineva încearcă să creeze un sistem de înădușire a economiei transnistrene. Se pare că prin acțiuni unilaterale Transnistria este lipsită de dreptul la comerțul liber, este blocat transportul aerian, fluvial și de pasageri. Interesele egoiste ale unor actori privind soluționarea problemelor politice prin intermediul presiunii economice și prin impunerea condițiilor nu aduc progrese, ci aprofundează și mai mult divergențele. Oare cineva chiar crede că în condițiile unei crize provocare în Transnistria toți trebuie să se dea la o parte în fața dificultăților? De ce noi trebuie să ne încredem în declarațiile că totul va fi bine? Noi avem experiența anului 2006, cu misiunea EUBAM și noile reguli ale RM, după care situația s-a înrăutățit, nu invers! Am pierdut întregi sectoare economice. Cine răspunde pentru deciziile politice care înrăutățesc posibilitățile economice ale Transnistriei?”, a adăugat Șevciuk.

Referitor la dialogul cu autoritățile de la Chișinău, Șevciuk a declarat că situația bate pasul pe loc.

„Starea lucrurilor nu este cu mult mai bună decât anul trecut, când au fost punctuate multe intenții (transportul, telecomunicațiile, televiziunea). Totuși în afară de înțelegerile privind transportul feroviar nu am obținut progresul dorit. Mai mult, chiar se observă o înrăutățire în urma acțiunilor unilateral în zona de securitate: posturi noi, sporirea numărului de polițiști la Bender, tentativele de reținere și chemare a cetățenilor transnistreni în RM, presiunea economică etc”, a declarat Șevciuk.

În cadrul unei alte întrevederi cu participarea reprezentanților în formatul 5+2 de negocieri, actorii internaționali au îndemnat autoritățile de la Tiraspol să țină cont de evoluțiile din regiune, astfel încât Transnistria să nu deriveze în autoizolare.

Ulterior, Leancă și Șevciuk au avut în întâlnire la care a participat și președintele în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Cojara, dar și Ministrul de Stat în Ministerul Federal de Externe al Germaniei, Michael Link.

Profitân de de faptul că are funcția de președinte în exercițiu al OSCE, Ucraina a cerut oficial deschiderea unui oficiu consular la Tiraspol. Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Kojara, l-a informat în cadrul unei întrevederi de la Landshut pe Prim-ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă, cu privire la remiterea unui demers oficial în acest sens.

„Considerăm acest pas drept un element important de stabilire a încrederii în regiune”, a declarat joi Kojara.

Sursa: http://www.rgnpress.ro/rgn_13/categorii/politic/11094-intalnire-cu-scantei-intre-leanc-i-evciuk-la-landshut-in-germania-ucraina-profit-de-poziia-in-osce-i-cere-chiinului-deschiderea-unui-oficiu-consular-in-regiunea-separatist.html