31.07.2015: Comunicat de presă – Cu privire la evenimentul prilejuit de aniversarea a 23-a de la lansarea misiunii menţinere a păcii la Nistru

31 iulie 2015

Cu privire la evenimentul prilejuit de aniversarea a 23-a de la lansarea misiunii menţinere a păcii la Nistru

Pe 30 iulie a.c., în oraşul Bender a avut loc aniversarea a 23 de ani de la lansarea misiunii de menţinere a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. La eveniment au participat efectivele militare ale Republicii Moldova, Federaţiei Ruse şi ale regiunii transnistrene, Grupul 53 al observatorilor militari ucraineni, delegaţiile din cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC), reprezentanţii Ucrainei şi ai Misiunii OSCE, diplomaţi, reprezentanţi ai Bisericii şi ai administraţiilor publice locale din Zona de securitate.

În cadrul evenimentului, militarii din trupele de menţinere a păcii au făcut demonstraţii de mânuire a armelor şi luptă corp la corp, au organizat o expoziţie a tehnicii militare, armamentului şi echipamentului din dotare, precum şi au prezentat un concert festiv.

În pofida faptului că la şedinţa anterioară a CUC s-a convenit ca participanţii să fie reprezentă la nivel de conducători ai delegaţiilor, partea transnistreană a încălcat înţelegerea şi a politizat evenimentul prin prezenţa Tatianei Turasnkaia. Ea a fost prezentată ca fiind„premier rmn” de către moderatorul evenimentului, militar al contingentului rus, care l-a prezentat şi pe Oleg Beleacov ca fiind co-preşedinte al CUC din partea „republicii moldoveneşti nistrene”, ceea ce reprezintă o terminologie inadmisibilă şi neconformă cu prevederile Acordului de pace din 1992 semnat de Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Pe parcursul desfăşurări programului festiv au fost înregistrate şi alte abateri.

În luarea sa de cuvânt, co-preşedintele CUC din partea Chişinăului, generalul de brigadă Ion Solonenco, a atras atenţia asupra mesajelor eronate şi ameninţătoare lansate în presă de către membrii delegaţiei de la Tiraspol în ajunul aniversării. Aceştia au tratat tendenţios atât evenimentele din 1992, cât şi rolul participanţilor în procesul misiunii de pacificare ignorând criteriul de neutralitate al acestora. Mai mult decât atât, au lansat semnale cum că în regiune sunt aşteptate noi ciocniri militare.

Delegaţia moldovenească îşi exprimă regretul în legătură cu nerespectarea înţelegerilor dintre co-preşedinţii CUC, politizarea unui eveniment desfăşurat în cadrul misiunii de pacificare, precum şi declară inacceptabile mesajele părţii transnistrene de manipulare şi intimidare a populaţiei din Zona de securitate.