31.07.2014: Delegaţia transnistreană nu s-a prezentat la şedinţa CUC

Comunicat de presă

31 iulie 2014

Delegaţia transnistreană nu s-a prezentat la şedinţa CUC

Pe data de 31 iulie 2014, la Bender, urma să aibă loc şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control, ce trebuia să fie prezidată de co-preşedintele CUC din partea Federaţiei Ruse.

La şedinţă s-au prezentat delegaţiile Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, precum şi reprezentanţii Ambasadei Ucrainei şi Misiunii OSCE, însă a fost constatată lipsa nemotivată a delegaţiei de la Tiraspol.

Delegaţia transnistreană nu a informat oficial despre neparticiparea sa, iar o decizie coordonată cu privire la o pauză în activitate nu a fost adoptată în cadrul şedinţelor CUC. Considerăm că o astfel de atitudine a delegaţiei de la Tiraspol reprezintă o încălcare majoră a Regulamentului de activitate, a practicii de organizare a lucrului în cadrul Comisiei şi lipsă de respect faţă de ceilalţi participanţi în CUC.

Delegaţia Republicii Moldova consideră că în Zona de Securitate există probleme stringente care necesită a fi soluţionate, iar neprezentarea la şedinţă a delegaţiei transnistrene reflectă eschivarea Tiraspolului de la depăşirea acestora.

În lipsa cvorumului, participanţii au convenit ca următoarea şedinţa să aibă loc joi, 7 august 2014 cu prezenţa tuturor delegaţiilor.

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control

Biroul pentru reintegrare

http://reintegrare.gov.md