31.05.2017: ŞEFUL GUVERNULUI TRANSNISTREAN A CRITICAT DECLARAŢIILE LUI IGOR DODON

“Declaraţiile Preşedintelui Igor Dodon precum că suma ajutoarelor de care a beneficiat Transnistria timp de 20 de ani este de peste $15 mlrd. nu sunt adevărate”, susţine preşedintele Guvernului autoproclamatei RMN, Alexandr Martînov.

Potrivit agenţiei INFOTAG, comentând declaraţiile lui Dodon pentru postul de televiziune NTV Moldova, el a spus că nu sunt adevărat nici afirmaţiile Preşedintelui precum că în Transnistria se fură banii destinaţi pentru plata gazului.

“Dacă domnul Dodon deţine dovezi că în Transnistria se fură gazul rusesc, vrem să ni le prezinte şi nouă şi structurile abilitate se vor ocupa de aceasta”, a menţionat premierul, subliniind că Transnistria “este absolut deschisă pentru monitorizarea activităţii sale economice de către reprezentanţii Federaţiei Ruse, în regiune activează două companii ruseşti de audit, una dintre ele fiind în legătură directă cu Guvernul Rusiei”.

Martînov a atras atenţia şi la afirmaţiile lui Dodon precum că economia transnistreană este datată cu ajutorul preţurilor mici la gazul rusesc, dar “el nu pomeneşte faptul că mai mult de jumătate din acest gaz îl consumă anume întreprinderile ruseşti ce activează pe teritoriul RMN”.

Şeful Guvernului consideră că, “având în vedere influenţa externă tot mai mare asupra republicii, declaraţiile preşedintelui moldovean seamănă cu o tentativă de zdruncina societatea transnistreană, de a răspândi zvonuri şi îndoieli”.

“Domnul Dodon propune cetăţenilor transnistreni să se determine. Vreau să menţionez că cetăţenii Transnistriei s-au determinat în 2006 foarte clar. Ştiţi ce am ales împreună. Independenţa Transnistriei”, a menţionat el.

După cum a informat anterior INFOTAG, pe 24 mai, Dodon a declarat că Transnistria “niciodată nu va avea independenţă şi nici statutul de subiect al Federaţiei Ruse”. “Îl respect mult pe Vadim Krasnoselski. Este o persoană cu multă experienţă, însă este ostaticul unui sistem creat acum mulţi ani. Transnistria are datorii la gaz de $7 mlrd., pe care niciodată nu le-a achitat. Pe parcursul a 25 de ani, în economia Transnistriei au fost investiţi circa $15 mlrd. Unde sunt aceşti bani? Dacă au aşa tarife mici la gaz, de ce produsele lor nu sunt competitive? Sunt unele forţe cărora nu le convine apropierea între Moldova şi Transnistria şi nu îi interesează locuitorii”, a spus el, menţionând că “cu investiţiile făcute în Transnistria, unde locuiesc 300-400 de mii de cetăţeni, din regiune poţi face un al doilea Dubai”.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/246569/