31.05.2016: DELEGAŢIA TRANSNISTRIEI A PLECAT PENTRU REUNIUNEA ÎN FORMATUL „5+2” DE LA BERLIN, PE 2-3 IUNIE

Delegaţia transnistreană a plecat marţi la Berlin, pentru a participa la runda de negocieri privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2”, care va avea loc pe 2-3 iunie.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, şedinţa va avea loc pentru prima dată după o pauză de doi ani. După şedinţa din iunie, de la Viena în 2014, autorităţile autoproclamatei RMN au renunţat la întrevederi oficiale, invocând diverse motive.

Actuala reuniune, la fel, era în pericol şi autorităţile Transnistriei până în ultimul moment nu-şi anunţau participarea, cerând „completarea agendei cu conţinut real”.

Conform datelor Ministerului de Externe din regiune, „în prezent mediatorilor din procesul de negocieri le-a fost înaintată iniţiativa pregătită de FR, orientată spre eliminarea obstacolelor din calea dialogului funcţional, inclusiv, pentru impulsionarea reglementării problemei dosarelor penale”. El aşteaptă că „propunerile FR vor deveni bază pentru discuţiile planificate în cadrul şedinţei programate pentru 2-3 iunie”.

De asemenea, participanţii intenţionează să discute activitatea grupurilor de externi cu accent pe domenii prioritare ca transportul auto, feroviar şi educaţie. Atenţie deosebită delegaţia transnistreană intenţionează să acorde „inadmisibilităţii organizării controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere „Kuciurgan-Pervomaisk”.

Pe 3 iunie, la ora 12.30, la Oficiul din Chişinău al Misiunii OSCE tradiţional va avea loc un briefing de presă.

„INFOTAG” precizează: Reuniunea în formatul „5+2” este organizată de preşedinţia germană la OSCE, care a depus efort considerabil pentru a convinge autorităţile Transnistriei să revină la masa de negocieri.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/224963/