31.01.2015: Ucraina mobilizează voluntari pentru a păzi graniţa cu regiunea transnistreană. De ce se teme Kievul

Autorităţile de la Kiev au intensificat controlul la frontiera dintre Ucraina şi Moldova, pe segmentul transnistrean. Aici au fost trimişi aproape o mie de voluntari, care au luptat alături de militarii ucraineni în regiunea Donbass.

Potrivit presei din Ucraina, mai mulţi voluntari, care au revenit recent din regiunea Donbass, au fost trimişi la frontiera dintre Ucraina şi regiunea transnistreană. Împreună cu grănicerii ucraineni, ei vor patrula un teritoriu pe un tronson de 140 de kilometri.

Totodată, voluntarii vor sta şi la posturile de control din această zonă.

Anul trecut, autorităţile din Ucraina au săpat un şanţ de peste 10 kilometri la frontiera cu Moldova, pe segmentul transnistrean.

Atunci, oficialii de la Kiev au anunţat că scopul acţiunii este de a împiedica accesul în Ucraina a tehnicii militare din regiunea transnistreană. Lucrările au început în vara anului 2014, iar şanţul urma să aibă o lungime de 450 de kilometri de-a lungul hotarului.

“Voluntarii, dar şi noi am fost în regiunea Donbas. Am colaborat la hotarul de est. Băieţii ştiu ce au de făcut, iar noi îi ajutăm. Observaţi că se vede foarte bine unde oamenii au trecut hotarul, dacă au trecut pe teritoriul ucrainean sau pe cel al regiunii transnistrene”, a explicat un grănicer ucrainean, Viktor Bodnar.

 

Sursa: http://www.publika.md/ucraina-mobilizeaza-voluntari-pentru-a-pazi-granita-cu-regiunea-transnistreana–de-ce-se-teme-kievul_2222431.html