30.12.2015: Pe oficialii ruşi îi doare în cot de acordul moldo-rus

Federaţia Rusă continuă să încalce prevederile Acordului moldo-rus cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului transnistrean. Doi oficiali ruşi au participat săptămâna trecută la lucrările pretinsului legislativ al autoproclamatei republici.

Este vorba de Vladimir Saraniuk, consilier la Ambasada Rusiei în Republica Moldova, şi Evgheni Vereşceaga, co-preşedinte al delegaţiei ruse în Comisia Unificată de Control. Asta după ce, la 2 septembrie a.c., Ambasadei respective i s-a notificat că Chișinăul este indignat de participarea la parada militară din regiunea transnistreană a atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse din Republica Moldova.

Prezența lui Vladimir Saraniuk şi a co-preşedintelui delegaţiei ruse în Comisia Unificată de Control, Evghenii Vereşceaga, reprezintă o sfidare a prevederilor Acordului din 1992, dar şi a actelor Comisiei Unificate de Control cu privire la neutralitatea politică a pacificatorilor ruşi din Zona de Securitate.

Deschide.MD amintește că vicepremirul rus, Dmitri Rogozin, și-a trimis consilierul într-o vizită confidențială în Republica Moldova. Dmitrii Loskutov a aterizat săptămâna trecută, pe Aeroportul Internațional Chișinău, însă vizita sa în ţara noastră nu a fost coordonată cu autorităţile moldovene. Cel puțin, asta a declarat atunci vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov.

Dmitri Loskutov urma să discute cu ambasadorul Rusiei pentru a se informa despre situația politică de la Chișinău. De asemenea, în agenda sa era inclusă o vizită la Tiraspol, unde urma să meargă pentru a susţine noul Guvern separatist din stânga Nistrului.

Sursa: http://www.deschide.md/ro/news/politic/22802/Pe-oficialii-ru%C5%9Fi-%C3%AEi-doare-%C3%AEn-cot-de-acordul-moldo-rus.htm