30.12.2014: Intenție SCANDALOASĂ la Tiraspol, susținută de Rusia! Ce se va întâmpla cu agenții economici?

Așa-zisa administrație de la Tiraspol a anunțat intenția de a solicita Moscovei ca întreprinderile din stânga Nistrului să fie incluse în programul Rusiei privind substituirea importurilor sau să fie echivalate cu întreprinderile rusești, transmite novostipmr.ru.

Din cauza sancțiunilor occidentale, Rusia a lansat programul de substituire a importurilor, care prevede aprovizionarea cu materie primă doar de la agenții economici de pe teritoriul Rusiei. Potrivit sursei citate, așa-zisul ministru al dezvoltării economice din stânga Nistrului, Alevtina Slincenko, a chemat șefii întreprinderilor industriale din regiune cărora le-a comunicat despre demararea acestui program. 

„Din cauza acestor condiții, multe dintre întrerpinderile noastre vor pierde pur și simplu comenzile pe care le au din partea companiilor mari, cum ar fi „Rosneft” sau „Gazprom”. Deja au fost înregistrate cazuri când au fost stopate relațiile comerciale între mai mulți agenți economici din acest motiv”, a spus Slincenko.

Astfel, reprezentanta Tiraspolului a amintit că, datorită memorandumului semnat în acest an cu Rusia, această problemă va fi soluționată prin înaintarea unei solicitări părții ruse pentru ca agenții economici să fie incluși în acest program de substituire a importurilor sau să fie echivalate cu întreprinderile rusești. 

Reprezentantul Rusiei în relațiile comerciale cu R. Moldova, Vladislav Darvai, susține că acest program va proteja întreprinderile rusești și va fortifica industria. „După cum vedem, republicile prietene se confruntă cu probleme din cauza acestui program și vom găsi soluții. Acum, autoritățile din Rusia au drept scop să colecteze toată informația despre întreprinderile din Transnistria. Noi trebuie să înțelegem cu care sunt probleme concrete cu care se confruntă întreprinderile din fiecare sector al economiei. Apoi vom sintetiza informația, o vom analiza și o vom prezenta Moscovei. Ne așteaptă multă muncă, una dificilă, însă sunt sigur că, datorită eforturilor consolidate, vom reuși”, a declarat Darvai.

Menționăm că datele oficiale de peste Nistru arată că agenții economici se orientează tot mai mult pe piața externă europeană, aceste livrări deținând circa 60% din total. Astfel, datele așa-zisei bănci centrale de la Tiraspol arată că, în timp ce în Rusia exporturile au crescut în prima jumătate a acestui an cu circa 25%, întreprinderile de peste Nistru au livrat pe piața europeană mărfuri în volum de peste 2,5 ori mai mare.

 

Sursa: http://ziarulnational.md/intentie-scandaloasa-la-tiraspol-sustinuta-de-rusia-ce-se-va-intampla-cu-agentii-economici/