30.11.2017: Președintele Parlamentului de la Chișinău exclude reintegrarea regiunii transnistrene în Rep. Moldova

Președintele Parlamentului de la Chișinău Andrian Candu a declarat joi că Republica Moldova nu este pregătită pentru reintegrare și că nici formatul de negocieri „5+2” nu vizează acest obiectiv.

Ce ţine de formatul (de negocieri) „5+2” şi discuţiile, şi protocoalele care au fost semnate, trebuie să conştientizăm că realitatea e că noi nu ne reintegrăm astăzi, mâine şi nici poimâine, şi nici anul viitor. De fapt, acele discuţii (în formatul „5+2”) nici nu duc la reintegrare”, a spus Candu în deschiderea Forumului anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

Potrivit publicației Adevărul, speaker-ul Parlamentului a mai precizat că nici autoritățile de la Chișinău, nici cele de la Tiraspol nu sunt pregătite pentru reintegrare. „Noi nici nu suntem pregătiţi să ne reintegrăm, că foarte mult s-a discutat zilele ăstea şi despre eventualele riscuri pentru Republica Moldova şi regiune chiar dacă mâine ne-am reintegra. Nici malul stâng şi nici malul drept nu este pregătit, dar contează foarte mult, şi ăsta este de fapt rezultatul discuţiilor de la Viena, dialogul, comunicarea şi lipsa unui conflict militar pe teritoriul Republicii Moldova”, a punctat Andrian Candu.

Recent, reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea problemei transnistrene din partea Chişinăului şi a Tiraspolului au semnat patru decizii protocolare care reglementează domeniile educației, al agriculturii și al telecomunicațiilor: deschiderea circulației pe podul de la Gura Bîcului-Bîcioc, apostilarea diplomelor de studii din regiunea transnistreană, asigurarea funcționării normale a școlilor cu predare în baza grafiei latine din regiunea transnistreană, restabilirea legăturilor telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului şi asigurarea accesului liber la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol-Rîbnița.

Sursa:

http://infoprut.ro/48790-presedintele-parlamentului-de-la-chisinau-exclude-reintegrarea-regiunii-transnistrene-rep-moldova.html