30.10.2014: Igor Smirnov, din nou LA PUTERE datorită separatiștilor care au LUPTAT în Donbas?

Figura fostului șef al administrației de la Tiraspol, Igor Smirnov, a devenit în ultima perioadă tot mai populară datorită susținerii din partea celor care au luptat în Donbas, conflictul din estul Ucrainei reprezentând un subiect de interes major pentru locuitorii din stânga Nistrului, iar în aceste condiții este foarte probabilă revenirea la putere a acestuia, consideră analiștii politici din stânga Nistrului.

Potrivit unui material analitic publicat pe dniester.ru, Igor Smirnov și-a sărbătorit duminică ziua de naștere, fiind văzut în compania unui număr mare de luptători separatiști, care au participat la conflcitul de pe Nistru, dar și la războiul din Donbas. Astfel, experții de peste Nistru spun că, deși Rusia a scos din calcule o eventuală revenire la putere a lui Smirnov, populația crede din ce în ce mai mult că anume acesta va consolida opoziția din regiune.

Autorii analizei spun că partidele care l-au susținut pe Igor Smirnov devin tot mai populare datorită faptului că membrii acestora au luptat sau luptă în conflictul din estul Ucrainei. „În Transnistria, unde evenimentele din Donbas sunt urmărite cu un mare interes datorită similitudinilor dintre enclavele separatiste, în procesul de pregătire pentru alegeri politicienii vor dori să atragă de partea lor cât mai mulți dintre cei care sunt implicați în structurile administrației separatiste din estul Ucrainei”, consideră analiștii politici.

Astfel, partide cum ar fi „Obnovlenie” sau „Rodina”, care l-au susținut mereu pe Smirnov, au legături strânse cu separatiștii din Donbas. Experții mai spun că foarte mulți activiști politici, reprezentanți ai partidului „Rodina”, care revin acum acasă după ce au luptat în conflictul din Donbas, au înaintat pretenții și și-au manifestat nemulțumirea față de regimul lui Șevciuk.

Analiștii politici mai cred că aceste partide nu au un lider care să atragă electoratul, iar locuitorii din regiune sunt nostalgici după Smirnov. „Nemulțumirile populației privind situația economică din regiune duce la reapariția interesului pentru Igor Smirnov. În aceste condiții, chiar și scandalurile privind proprietățile din Rusia și cele legate de copiii săi vor trece pe un plan secund”, prognozează experții din stânga Nistrului.

Igor Smirnov a fost primul care a ajuns așa-zis președinte al regiunii transnistrene, fiind în fruntea administrației de la Tiraspol din 1991 până în 2011.

 

Sursa: http://www.voceabasarabiei.net/index.php/politica/27076-igor-smirnov-din-nou-la-putere-datorita-separatistilor-care-au-luptat-in-donbas