30.09.2017: Chișinăul caută soluții pentru a continua implementarea Acordului de Liber Schimb în stânga Nistrului

Autoritățile de la Chișinău caută soluții pentru a continua implementarea Acordului de Liber Schimb în stânga Nistrului. Acest lucru a fost anunțat de președintele Parlamentului, Andrian Candu, după ședința platformei, creată la nivel parlamentar, privind reintegrarea țării, care s-a reunit în prima ședință din această sesiune.

Șeful legislativului a menţionat că situația economică din regiunea transnistreană nu este deloc ușoară și s-ar putea agrava. În prezent, peste 65 la sută din exporturile producătorilor din zona separatistă sunt îndreptate spre piaţa europeană.

Subiectul va fi discutat și cu noul ambasador UE în Moldova, Peter Michalko.

“În situația în care de la 1 ianuarie 2018 nu se va mai aplica Acordul de Liber Schimb pentru ei, atunci cu siguranță exporturile vor stagna și, respectiv, situația economică se va agrava semnificativ în regiunea transnistreană”, a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Membrii platformei au mai discutat despre pachetul 4 plus, care include subiectele prioritare pentru regiune. Acestea vor fi incluse pe ordinea de zi a negocierilor în formatul 5+2, care vor fi organizate în acest an. Printre ele se numără și apostilarea diplomelor eliberate de universitățile de la Tiraspol.

Potrivit şefului legislativului, Chișinăul optează pentru diplomele neutre, soluție care ar putea fi acceptată și de administraţia separatistă.

“Niciun fel de simbolică a părții transnistrene, doar denumirea universității și prin acea apostilare se va recunoaște, de fapt, existența unei instituții de învățământ, ca să dăm posibilitatea acelor tineri să se integreze și ei într-un sistem civilizat de educație”, a declarat Candu.

Totodată, președintele Parlamentului insistă pe crearea unui Fond pentru Reintegrare, care să finanțeze proiectele de dezvoltare socială pentru cetățenii din stânga Nistrului. Aici ar urma să investească atât statul, cât și partenerii externi.

“Foarte mulți parteneri internaționali ar fi de acord să contribuie la fondul numit Fondul pentru Reintegrare. Dezvoltând infrastructura arătăm tuturor celor care locuiesc în regiunea transnistreană că lucrurile se dezvoltă spre bine le dăm și un sentiment de securitate și asugurare”, susţine preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

La ședință au fost discuţii și despre identificarea unor soluții pentru simplificarea procedurilor de redobândire a cetățeniei pentru oamenii din stânga Nistrului. Biroul pentru Reintegrare va veni cu propuneri pentru a fi elaborate inițiative legislative în vederea îmbunătățirii vieții cetățenilor din zonă.

Recent, aşa-numitele autorități de la Tiraspol au anunțat că sunt gata să accepte modelul placuţelor neutre de înmatriculare pentru automobilele din regiune.

Chişinăul propune ca mașinile din regiunea transnistreană să fie înregistrate de către întreprinderea de stat “Registru”. Urmează negocieri în acest sens.

Citește mai mult: https://www.publika.md/chisinaul-cauta-solutii-pentru-a-continua-implementarea-acordului-de-liber-schimb-in-stanga-nistrului_2982068.html#ixzz4u8rOiDCv